Marmelada iz žižol – pozabljeno bogastvo mediterana

Znam svetuje

This post is also available in: Hrvatski (Hrvaški)

Marmelada iz žižol je prava jesenska poslastica, ki združuje nežno sladkost zrelih žižol, svežino limone in toplino cimeta. Po okusu spominja na jabolčno marmelado, vendar z izrazito noto datljev in rahlo karamelnega priokusa. Odlična je za zajtrk na toplem kruhu, za palačinke ali kot polnilo za pecivo.

Sestavine za marmelado iz žižol (za približno 5 manjših kozarčkov)

  • 1 kg zrelih žižol
  • 500 g sladkorja
  • 600 ml vode
  • 1 jabolko
  • 1 neškropljena limona (sok in lupinica)
  • 1 dcl amaretta (po želji)
  • 1/2 žličke mletega cimeta

Postopek

1Žižole dobro operite in odstranite morebitne peclje. Dajte jih v večji lonec skupaj z vodo, dodajte olupljeno in narezano jabolko, naribano limonino lupinico ter sok limone. Pri lupljenju limone uporabite lupilec in odstranite belo plast olupka, da marmelada ne postane grenka.

2Kuhajte na srednji temperaturi približno 1–1,5 ure, dokler se žižole popolnoma ne zmehčajo in se meso začne ločevati od koščic.

3Zmehčane žižole pretlačite skozi kovinsko cedilo z večjimi luknjami, da odstranite koščice. Po potrebi postopek ponovite, da dobite gladek sadni pire.

4Pire vrnite v lonec, dodajte sladkor, 200 ml vode, amaretto (če ga uporabljate) in cimet. Kuhajte še približno 15 minut, občasno premešajte, da se marmelada ne prime dna.

5Naredite preizkus gostote – žličko marmelade dajte na hladen krožnik. Če se ne razleze, je pripravljena. Po potrebi kuhajte še nekaj minut.

6Vročo marmelado nalijte v sterilizirane steklene kozarčke, jih dobro zaprite, postavite na glavo za nekaj minut, nato ohladite pod odejo. Shranite v hladen in temen prostor.

Nasveti za popolno marmelado iz žižol

• Uporabite čim bolj zrele, mehke žižole – te bodo dalo več sladkobe in arome.
• Če želite bolj svež okus, del sladkorja zamenjajte z medom.
• Namesto amaretta lahko uporabite rum ali žličko vaniljevega ekstrakta.
• Za bolj gosto marmelado dodajte nariban kos jabolka z lupino – vsebuje naravni pektin.
• Če želite bolj rustikalno teksturo, ne pasirajte popolnoma gladko.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako prepoznati zrele žižole?

Zrele žižole imajo rjavo ali rdečkasto kožico, so mehke in sladke. Nezrele so zelene in imajo kiselkast okus, zato niso primerne za marmelado.

Lahko uporabim zamrznjene žižole?

Da, zamrznjene žižole so popolnoma primerne. Pred uporabo jih odmrznite in odcedite, nato nadaljujte po receptu.

Kako dolgo zdrži marmelada iz žižol?

V steriliziranih, dobro zaprtih kozarcih in hranjena v temnem prostoru zdrži do enega leta. Po odprtju jo hranite v hladilniku in porabite v dveh tednih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite