Rižota z gobami

Morda vas zanima

- Oglas -

Rižota z gobami je hitro pripravljen obrok, ki omamno diši in razvaja naše brbončice.

Sestavine

  • 25 g suhih gob
  • 175 g svežih gob
  • sok 1/2 limone
  • 75 g masla
  • 2 žlici peteršilja
  • 900 ml zelenjavne osnove
  • 30 ml olivnega olja
  • 1 čebula
  • 275 g riža
  • 120 ml suhega belega vina
  • 3 žlice naribanega parmezana
  • sol
  • poper

Postopek

1Suhe gobe damo v skledico in jih prelijemo s 350 ml vroče vode. Namakamo vsaj 40 minut. Gobe odcedimo, in vodo prelijemo skozi sito in papirnato brisačo, vodo shranimo.

2Sveže gobe obrišemo z vlažnim prtičkom in jih zrežemo. Stresemo jih v skledo in premešamo z limoninim sokom.

3V veliki kozici segrejemo 1/3 masla, dodamo sveže gobe, premešamo in pražimo, da začnejo gobe postajati rjave. Primešamo še drobno narezan peteršilj, pražimo še 30 sekund. Preložimo v skledo.

4V kozico nalijemo osnovo in vodo od gobe ter segrevamo, skoraj do vrenja.

5V kozici, kjer smo dušili gobe, segrejemo 2/3 masla in olivno olje. Dodamo čebulo, pražimo, da se zmehča. Dodamo riž in mešamo 2 minuti. Dodamo namočene in prepražene gobe ter dobro premešamo. Prilijemo vino in dušimo, da tekočina malo izpari. Prilijemo majhno zajemalko osnove. Med občasnim mešanjem dušimo riž, da vpije vso tekočino. Sproti prilivamo osnovo. Posolimo in popopramo. Skuhamo riž do konca.

6Kozico odstavimo, primešamo še ostalo maslo in parmezan, rižota naj počiva vsaj 4 minute. Potresemo s svežim peteršiljem.

Prejšnji članekRižota z rdečo papriko
Naslednji članekGorčična omaka
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi