Sirup iz limon in žajblja – sonce v steklenici

Znam svetuje

Sirup iz limon in žajblja – sonce v steklenici je naraven eliksir, ki ujame vonj po morju in toplino domačega vrta. Limonina svežina in žajbljeva zeliščna moč ustvarita čudežno kombinacijo, ki poživlja telo in duha. Ta sirup lahko pijete razredčen z vodo kot osvežilno pijačo ali kot topel napitek v hladnih dneh. Ko ga pripravite doma, v kuhinji zadiši po poletju in po toplih rokah, ki obirajo zrele limone.

Sestavine za sirup iz limon in žajblja (za približno 1 liter)

  • 1 kg domačih limon (neškropljenih)
  • 1 l vode
  • 1 kg sladkorja
  • 10–12 svežih ali suhih listov žajblja
  • 1 žlička citronske kisline (po želji, za obstojnost)

Postopek

1Limonam odstranite pečke in narežite jih na tanke kolobarje. Če so domače in neškropljene, pustite lupino, saj daje sirupu čudovit okus in barvo.

2V večji lonec stresite limone, dodajte sladkor in prelijte z litrom vode. Segrevajte na zmernem ognju, dokler sladkor ne razpade in se limone zmehčajo (približno 10–15 minut).

3Ko sirup začne rahlo vreti, dodajte žajbelj. Kuhajte še 5 minut, nato lonec odstavite in pustite, da se sirup ohladi ter prepoji z aromo žajblja (vsaj 2 uri, lahko tudi čez noč).

4Sirup precedite skozi gosto cedilo ali gazo, da odstranite limone in liste žajblja. Po želji dodajte citronsko kislino in še enkrat na hitro zavrite.

5Vroč sirup nalijte v sterilizirane steklenice, zaprite in hranite v hladnem, temnem prostoru. Po odprtju hranite v hladilniku.

Nasveti za popoln sirup

• Uporabite res domače, neškropljene limone – njihove lupine bodo sirupu dale najlepšo aromo.
• Če želite bolj intenziven okus, dodajte nekaj vejic rožmarina ali timijana.
• Sirup razredčite z vodo (hladno ali vročo) v razmerju 1 : 6 – po okusu.
• Odličen je tudi za prelive čez palačinke, jogurt ali kot dodatek gin toniku.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dolgo zdrži domači sirup?

V zaprti steklenici in na hladnem mestu zdrži več mesecev. Po odprtju ga hranite v hladilniku in porabite v 2–3 tednih.

Lahko uporabim suhi žajbelj?

Seveda. Uporabite približno polovico količine (5–6 listov), saj ima suhi žajbelj močnejši okus.

Kako lahko sirup uporabim drugače?

Dodajte ga čaju, koktajlom, ledenim napitkom ali ga pokapljajte po palačinkah. Odličen je tudi za marinade in solatne prelive z limonino noto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite