Sardele v marinadi “na šavor”.
Sestavine
- 1 kg sardel ali sardonov
- sol
- moka
- 1,5 dl olivnega olja
- na lističe narezana čebula
- 3 stroki nasekljanega česna
- 1 žlica drobtinic
- lovorov list
- vejica rožmarina
- petršilj
- limonina lupinica
- 1 dl belega vina
- 0,5 dl kisa
Priprava
1Ribe očistimo, osolimo, pomokamo in na vrelem olju v ponvi spečemo. Preložimo jih v skledo ali globok in velik krožnik.
2Malo olja iz ponve, kjer smo pekli ribe, odlijemo in dodamo svežega oljčnega olja in na njem prepražimo na tanke lističe narezano čebulo. Dodamo sesekljan česen, malo drobtinic, lovorov list, rožmarin, petršilj, limonino lupinico in prav malo soli. Premešamo, prilijemo vino in malo kisa ter prevremo.
3Vroč šavor takoj vlijemo na ribe, pustimo, da se ohladi, nato damo jed v hladilnik. Pustimo čez noč.
Nasveti
4Šavor je hitro pripravljen, poceni in zelo dober. Kadar nam ostanejo ocvrte ribe, jih odlično izkoristimo, če iz njih pripravimo šavor. Jemo ga lahko tri dni, saj je boljši ko se dlje marinira. Šavor pripravljamo v glavnem iz sardel in sardonov.