Pelin je ena najbolj cenjenih zdravilnih rastlin, znana po svojem grenkem okusu in blagodejnih učinkih na prebavo. Ta sirup je odlična izbira, če želite naravno spodbuditi delovanje jeter, razstrupljanje telesa ali zgolj lajšati napihnjenost. Priprava je preprosta in popolna za zeliščni kotiček vaše shrambe.
Sestavine za pelinov sirup
- 1 pest svežih pelinovih listov (ali 1 žlica posušenega pelina)
- 500 ml vode
- 300 g sladkorja (lahko rjavi ali kokosov)
- sok 1 bio limone
- 1 žlica medu (po želji, za mehkejši okus)
Postopek
1Če uporabljate svež pelin, ga na hitro sperite pod tekočo vodo in grobo nasekljajte.
2V lonec nalijte 500 ml vode, dodajte pelin in zavrite.
3Ko zavre, pustite, da pelin na rahlem ognju vre približno 10 minut.
4Nato lonec odstavite, pokrijte in pustite stati še 20 do 30 minut, da se iz pelina sprostijo vse zdravilne učinkovine.
5Tekočino precedite skozi gosto cedilo ali gazo, da odstranite rastlinski material.
6V čisto tekočino dodajte sladkor in jo znova segrejte, da se sladkor povsem raztopi. Ne zavrite.
7Ko je sladkor raztopljen, dodajte sveže iztisnjen limonin sok in po želji še žlico medu. Dobro premešajte.
8Sirup nalijte v čiste stekleničke s pokrovčkom in ga hranite v hladnem ter temnem prostoru ali v hladilniku. Tako pripravljen sirup lahko hranite do 2 meseca.
Namig
Sirup lahko dodate v mlačno vodo kot zdravilni napitek pred obrokom ali ga uporabite kot naravno podporo prebavi po težjih jedeh.
Opozorilo!
Sirup iz pelina ni primeren za nosečnice, doječe matere in majhne otroke. Uporabljajte ga zmerno, največ 1 do 2 čajni žlički na dan.