Ingverjev liker pripravljamo iz korenine ingverja, ki je znana po svoji pikantni in osvežujoči aromi. Ta eksotična korenina je bila uporabljena že v antičnih časih zaradi svojih zdravilnih lastnosti.
Poleg svojega edinstvenega okusa ima ingver tudi številne zdravilne lastnosti. Pripisujejo mu antioksidativne in protivnetne učinke ter ga v tradicionalni medicini uporabljajo za lajšanje prebavnih težav.
Sestavine za ingverjev liker
- 300 g sveže korenine ingverja
- 1 l alkohola 90°
- 1 l vode
- 700 g sladkorja
Postopek
1Ingver olupimo in z ostrim nožem narežemo na majhne koščke.
2Damo jih v večji stekleni kozarec in prelijemo s celotno količino alkohola.
3Kozarec zapremo in pustimo, da se macerira vsaj 20 dni na hladnem in brez sončne svetlobe. Vsaj enkrat na dan kozarec pretresemo.
4Po 20 dneh bi moral alkohol dobiti lepo, svetlo rumeno barvo. Če je ni, pustimo še 10 dni.
5Nato naredimo sirup. Zavremo vodo in sladkor, vremo približno 10 minut, da se sladkor popolnoma raztopi in sirup ohladimo.
6Alkohol z ingverjem precedimo skozi gosto gazo, da odstranimo vse koščke. Prilijemo še sirup, dobro premešamo in liker prelijemo v manjše steklenice.
7Steklenice zapremo in pustimo počivati še 20 dni v temnem in hladnem prostoru, občasno pretresemo.
8Če imate raje bolj blage likerje, podvojite količino vode. Ingverjev liker ponudimo kot digestiv, priporočamo pa zmernost pri pitju, saj vsebuje precej alkohola. Kozarček na dan bo dovolj.