Na enostaven način lahko pripravimo liker z malce pekočim okusom, ki je lahko tudi izvirno darilo. Ponudimo ga po jedi, saj izboljša prebavo. Postopek traja nekoliko dlje.
Sestavine
- 300 g sveže korenine ingverja
- 1 l alkohola 90°
- 1 l vode
- 700 g sladkorja
Postopek
1Ingver olupimo in z ostrim nožem narežemo na majhne koščke. Damo jih v večji stekleni kozarec in prelijemo s celotno količino alkohola. Kozarec zapremo in pustimo, da se macerira vsaj 20 dni na hladnem in brez sončne svetlobe. Vsaj enkrat na dan kozarec pretresemo.
2Po 20 dneh bi moral alkohol dobiti lepo, svetlo rumeno barvo. Če je ni, pustimo še 10 dni.
3Nato naredimo sirup. Zavremo vodo in sladkor, vremo približno 10 minut, da se sladkor popolnoma raztopi in sirup ohladimo.
4Alkohol z ingverjem precedimo skozi gosto gazo, da odstranimo vse koščke. Prilijemo še sirup, dobro premešamo in liker prelijemo v manjše steklenice. Steklenice zapremo in pustimo počivati še 20 dni v temnem in hladnem prostoru, občasno pretresemo.
5Če imate raje bolj blage likerje, podvojite količino vode. Ingverjev liker ponudimo kot digestiv, priporočamo pa zmernost pri pitju, saj vsebuje precej alkohola. Kozarček na dan bo dovolj.