Domač pelinkovec

Znam svetuje

S tem preprostim receptom boste ustvarili okusen domač pelinkovec, ki bo navdušil vaše goste. Pelinkovec je tradicionalna zeliščna pijača, ki jo lahko uživate ob različnih priložnostih. Prepričajte se, da ste uporabili visokokakovostne sestavine, da dosežete najboljši okus.

Domači pelinkovec je alkoholna pijača, ki se pogosto pripravlja doma iz pelina in različnih drugih sestavin, kot so alkohol, sladkor in začimbe. Tu je nekaj zanimivosti o domačem pelinkovcu:

 1. Poreklo: Pelinkovec izvira iz Evrope, predvsem iz območij Balkana in Sredozemlja. Prvotno je bila zdravilna pijača, ki so jo pripravljali za medicinske namene.
 2. Tradicionalna medicina: Pelin (Artemisia absinthium) je zelišče, ki je znano po svojih zdravilnih lastnostih. Že stoletja se uporablja v tradicionalni medicini za lajšanje prebavnih težav, vnetij in drugih težav.
 3. Absint: Pelinkovec je povezan z absintom, ki je močnejša alkoholna pijača, priljubljena v 19. stoletju. Absint vsebuje tudi pelin, vendar je močnejši in ima vsebnost alkohola, ki lahko doseže do 75-85%.
 4. Priprava: Domači pelinkovec se običajno pripravlja s tem, da se pelin namoči v alkohol (najpogosteje vodko ali žganje) in nato doda sladkor ter začimbe, kot so klinčki, cimet, ingver in limonina lupina. Mešanica se nato pusti, da se namaka in dozori, kar omogoča, da se okusi združijo.
 5. Okus: Pelinkovec ima grenak okus zaradi prisotnosti pelina, vendar ga sladkor in začimbe omilijo. Okus je lahko močan in zeliščen, z blagim poudarkom na grenkem.
 6. Digestiv: Pelinkovec se pogosto uporablja kot digestiv, kar pomeni, da se pije po obrokih, da bi pomagal prebavi. Nekateri ljudje ga tudi pijejo kot aperitiv, pred obrokom.
 7. Ljudsko izročilo: V nekaterih družbah ima pelinkovec tudi tradicionalno in ljudsko vrednost. Nekateri verjamejo, da ima zaščitne in čistilne lastnosti.

Sestavine za domač pelinkovec

 • 1 steklenica visokokakovostne vodke (0,7 l)
 • 10-15 svežih pelinovih listov
 • 1 žlička posušenih pelinovih cvetov
 • 1 žlička posušenih korenin angelike
 • 1 žlička posušenih korenin koromača
 • 1 žlička posušenih korenin koriandra
 • 1 žlička posušenih korenin ingverja
 • 2-3 klinčki
 • 1 košček pomarančne lupine
 • 1 košček limonine lupine
 • 1 žlička medu (po želji za slajši okus)
 • 1 steklen kozarec s tesnilnim pokrovom

Postopek

1Operite pelinove liste in jih nato posušite s kuhinjskim papirjem.

2V steklenem kozarcu združite posušene pelinove cvetove, korenine angelike, koromača, koriandra, ingverja, klinčke ter koščka pomarančne in limonine lupine.

3Prelijte vse sestavine s steklenico visokokakovostne vodke. Če želite, dodajte žličko medu za slajši okus.

4Zaprite kozarec s tesnilnim pokrovom in dobro pretresite, da se vse sestavine dobro premešajo.

5Postavite kozarec na hladno in temno mesto ter ga pustite, da se infuzira 2-4 tedne. Občasno kozarec pretresite.

6Po 2-4 tednih, pelinkovec precedite skozi fino cedilo v steklenico za shranjevanje. Postrezite ohlajeno kot aperitiv ali pa uporabite za pripravo koktajlov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite