Segedin golaž z manj mesa

Znam svetuje

Segedin golaž z manj mesa še vedno vsebuje en kilogram zelja, kar je odlično razmerje, kjer ima prednost lepo sesekljano zelje.

Segedin golaž je tradicionalna madžarska jed, ki je dobila ime po mestu Szeged. V njem so svinjsko meso, ki se ga najprej ocvre, pa seveda kislo zelje in mleta rdeča paprika. Priloge pa so že znane in preverjene, kot kuhan krompir, široki rezanci, polenta …

Segedin golaž z manj mesa in njegov okus

Segedin golaž je okusna in bogata jed s pridihom tradicionalne madžarske kuhinje. Kljub manjši količini mesa se okusi poglobijo zaradi kombinacije kislega zelja, rdeče paprike in začimb.

Rdeča paprika prispeva k pikantnosti, medtem ko kumina in majaron dodata aromo in izboljšata celotno doživetje. Kiselkast okus kislega zelja dopolni jed in ji dodaja značilno in privlačno noto. Kombinacija teh sestavin ustvarja jed s polnimi, srčnimi okusi, ki navdušijo vsakega ljubitelja golaža.

Segedin golaž je raznolika jed, ki vsebuje široko paleto hranil:

  1. Beljakovine: Svinjsko meso je dober vir beljakovin, ki so pomembne za izgradnjo in obnovo celic, rast in razvoj tkiv ter delovanje telesa.
  2. Ogljikovi hidrati: Vsebuje jih predvsem kislo zelje, nekoliko pa tudi čebula, paprika in začimbe. Ogljikovi hidrati so glavni vir energije.
  3. Maščobe: Svinjsko meso in olje prispevata maščobe k tej jedi. Maščobe so pomembne za absorpcijo nekaterih vitaminov, gradnjo celic in energijo.
  4. Vlaknine: Kislo zelje je bogato z vlakninami, ki so ključne za zdrav prebavni sistem in prebavo.
  5. Vitamini in minerali:
    • Vitamin C: Prisoten v rdeči papriki, pomemben za imunski sistem.
    • Vitamini skupine B: Svinjsko meso vsebuje vitamine B, ki so pomembni za presnovo.
    • Železo: Mineral, ki ga vsebuje svinjsko meso, in je pomemben za prenos kisika v telesu.
    • Kalij: Najdemo ga v kislem zelju in je ključen za uravnavanje krvnega tlaka.
  6. Antioksidanti: Kislo zelje vsebuje antioksidante, ki pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali.

Prehranska vrednost segedin golaža z manj mesa

Navedene vrednosti so za približno eno porcijo te jedi:

  • Energijska vrednost: Približno 300-350 kcal
  • Ogljikovi hidrati: Približno 20-25 g
    • Sladkorji: Približno 5-8 g
  • Maščobe: Približno 15-20 g
  • Beljakovine: Približno 20-25 g
  • Vlaknine: Približno 7-10 g
  • Vitamini in minerali: Pomemben vir vitamina C, B-vitaminov (B1, B2, B3, B6), folne kisline, kalija, železa in drugih mikroelementov.

Segedin golaž predstavlja uravnoteženo jed z zmerno količino beljakovin in maščob, obogateno s koristnimi vlakninami iz kislega zelja, hkrati pa prinaša pomembne vitamine in minerale, kot je vitamin C. Kljub manjši vsebnosti mesa je bogat okus in prehranska pestrost te jedi še vedno zagotovljena z obilico zelenjave in začimb.

Kisla sarma

Sestavine za segedin golaž z manj mesa

  • 500 g svinjskega mesa
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeča paprika
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 2 dl belega vina
  • 2 dl goveje juhe
  • 500 g kislega zelja
  • 1 žlička majarona
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlička kumine
  • 2 žlički olja
  • sol
  • poper
  • kisla smetana

Postopek

1Meso narežemo na kocke. Zelenjavo očistimo in narežemo na drobno, kislo zelje prav tako sesekljamo. Lonec, v katerem bomo kuhali segedin, najprej segrejemo, v vročega damo oljčno olje in narezano meso. Pražimo, da dobi lepo, zlato-rjavo barvo.

2Dodamo sesekljano čebulo, ko postekleni pa še na lističe narezan česen. Dodamo še kumino in sladko papriko ter mešamo, da zadiši. Na vrsti je na kocke narezana sveža rdeča paprika, ki jo še nekaj časa pražimo in mešamo, potem pa vse zalijemo z juho ali vodo.

3Pustimo, da tekočina v loncu zavre. Dodamo narezano kislo zelje, majaron, lovorov list in počasi pokrito kuhamo 45 minut do 1 uro. Če nam v loncu zmanjka tekočine, dolijemo vodo ali juho. Sicer pa pustimo segedinu, da se pokrit duši v lastnem soku, dokler svinjina in zelje nista mehka.

4Segedin golaž pokrit pustimo, da počiva. Postrežemo ga v lepih skledicah, dodamo kruh, po želju pa lahko segedinu vsakdo doda še žlico kisle smetane, nakar se pojedina lahko začne.

Če te zanima …

… kako lahko izboljšamo okus te jedi:

  1. Dodajanje raznolike zelenjave: Vključite več različnih zelenjav, kot so korenje, krompir, paprika, paradižnik ali bučke, za večji okus in hranilno vrednost.
  2. Več začimb in zelišč: Dodajte več začimb in zelišč, kot so česen, peteršilj, origano, timijan ali paprika, da obogatite okus in aromo jedi.
  3. Uporaba zdravega olja: Namesto običajnega olja uporabite oljčno ali kokosovo olje za bolj zdravo alternativo.
  4. Veganska ali vegetarijanska različica: Razmislite o pripravi veganske ali vegetarijanske različice z dodatkom tofuja, leče ali čičerike namesto mesa.
  5. Zmanjšanje soli: Zmanjšajte količino dodane soli in raje dodajte sveže zelišča ali druge naravne začimbe za okus.
  6. Poskus z drugimi kislimi živili: Namesto kislega zelja poskusite z drugimi kislimi živili, kot sta kisla repa ali fermentirane bučke.
  7. Uporaba domače juhe: Pripravite domačo govejo juho, da dobite okusnejšo juho brez dodatnih aditivov.
  8. Dopolnitev z beljakovinami: Dodajte lečo, čičeriko ali fižol za dodatne beljakovine in teksturo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite