Vitek segedin golaž

Morda vas zanima

- Oglas -

Vitek segedin golaž vsebuje manj mesa, a še vedno en kilogram zelja, kar je odlično razmerje, kjer ima prednost lepo sesekljano zelje. Segedin golaž je tradicionalna madžarska jed, ki je dobila ime po mestu Szeged. V njem so svinjsko meso, ki se ga najprej ocvre, pa seveda kislo zelje in mleta rdeča paprika. Priloge pa so že znane in preverjene, kot kuhan krompir, široki rezanci, polenta …

Sestavine za vitek segedin golaž

  • 500 g svinjskega mesa
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeča paprika
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 2 dl belega vina
  • 2 dl goveje juhe
  • 500 g kislega zelja
  • 1 žlička majarona
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlička kumine
  • 2 žlički olja
  • sol, poper
  • kisla smetana

Postopek

1Meso narežemo na kocke. Zelenjavo očistimo in narežemo na drobno, kislo zelje prav tako sesekljamo. Lonec, v katerem bomo kuhali segedin, najprej segrejemo, v vročega damo oljčno olje in narezano meso. Pražimo, da dobi lepo, zlato-rjavo barvo. Dodamo sesekljano čebulo, ko postekleni pa še na lističe narezan česen. Dodamo še kumino in sladko papriko ter mešamo, da zadiši. Na vrsti je na kocke narezana sveža rdeča paprika, ki jo še nekaj časa pražimo in mešamo, potem pa vse zalijemo z juho ali vodo.

2Pustimo, da tekočina v loncu zavre. Dodamo narezano kislo zelje, majaron, lovorov list in počasi pokrito kuhamo 45 minut do 1 uro. Če nam v loncu zmanjka tekočine, dolijemo vodo ali juho. Sicer pa pustimo segedinu, da se pokrit duši v lastnem soku, dokler svinjina in zelje nista mehka.

3Segedin golaž pokrit pustimo, da počiva. Postrežemo ga v lepih skledicah, dodamo kruh, po želju pa lahko segedinu vsakdo doda še žlico kisle smetane, nakar se pojedina lahko začne.  

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -