Svinjina je kljub nenehnim razpravam o njeni mastnosti zelo priljubljena. Ima izrazit okus, je soฤna in tudi dokaj poceni.
Poleg pomembnih mineralnih snovi in vitaminov, topnih v maลกฤobah, vsebuje svinjina tudi v vodi topen vitamin B1 (thiamin). To je vitamin, ki je posebno pomembne. za normalno delovanje ลพivฤevja.
Stegno je z mesom najbogatejลกi del praลกiฤa. Iz stegna se pripravlja ลกunka, iz zgornjega dela se reลพejo krhki zrezki ali se pripravlja prekajena oziroma kuhana zvita ลกunka; meso iz spodnjega dela je primerno za zvito ลกunko ali peฤenko; iz stegna se delata tudi kuhana ali prekajena ลกunka. Najbolj kakovosten del stegna – oreh – je najprimernejลกi za hitro pripravljene jedi, zrezke in peฤenje v celem kosu.
Za svinjske zarebrnice se lahko uporabita dva predela hrbta; visoka zarebrnica in peฤenka. Zgornji del oziroma visoka zarebnrica se uporablja za fileje, iz spodnje peฤenke so klasiฤne zarebrnice s kostjo. Poleg tega je odliฤno tudi meso iz sprednjega dela peฤenke – vratu, ki se imenuje vratovina in je primeren za peฤenje, predvsem za ลพar.
Svinjska ribica, ki jo imenujemo tudi file, je najkakovostnejลกe, najbolj pusto in tudi najdraลพje svinjsko meso. Lahko jo peฤemo v celem kosu, pogosteje pa se uporablja njen debelejลกi del za fileje, tanjลกi pa za ลพar. Oboje je izjemno delikatesno in okusno. Po lastnostih in uporabi je podobna pljuฤni peฤenki pri govejem mesu, ki se pridobi po izkoลกฤiฤenju visoke zarebrnice.
Za golaลพe in raguje, vendar tudi za peฤenje, je primerno meso iz vratu – vratovina. Vsebuje veฤ maลกฤob in neenakomerno porazdeljenih veziv, tako da je po toplotni obdelavi ลกe posebej krhko in soฤno.
Meso s kotsmi na sprednjih in zadnjih okonฤinah se imenuje prednja in zadnja kraฤa ter nogice. Iz zadnjih okonฤin so kraฤe veฤje in bolj mesnate kot iz sprednjih. Mesno ni preveฤ mastno in ฤe odstranimo koลพo s podkoลพno maลกฤobo, pridobimo zares okusno, dokaj nemastno meso.
Za peฤenje je najprimernejลกe meso iz pleฤeta ali stegna. ฤe ga mesar pravilno pripravi, dobmo iz pleฤeta lep kos mesa, ki ga imenujemo tudi “laลพni file”. ฤe ลพelimo za mletje kar najbolj pusto meso, uporabimo pleฤe.

