Piščanec v omaki iz mavrahov ali smrčkov, kot jim še rečemo, je vrhunsko kosilo. Ta užitna goba raste v listnatih in mešanih gozdovih z zmernim podnebjem po vsem svetu, ima okus po orehih, v kombinaciji s piščancem pa je preprosto fantastična. Iz kulinaričnega vidika je zanimivo, da se mavrahi odlično ujemajo tudi s šparglji, zato si te sočne, zelene poganjke kar omislite zraven te okusov polne jedi.
Sestavine za piščanca v omaki iz mavrahov
- 4 piščančja prsa
- 2 do 4 gobe na osebo ali 40 g suhih mavrahov
- sol, poper
- belo olje
- moka
- 1 dcl belega vina ali brandija (po želji)
- 1 liter piščančje juhe ali vode
- 2 šalotki ali 1 čebula
- 2 žlički svežega timijana ali 1/2 žličke suhega
- 2 žlici masla
- 1 žlica kisle smetane
- peteršilj
Postopek
1Če so mavrahi sveži, jih lepo sesekljamo, suhe pa za pol ure namočimo v vodi, ožamemo in prav tako narežemo. Piščančje krače začinimo s soljo in poprom, ki ju dobro vtremo tudi pod kožo. Krače še pomokamo, višek moke pa odtresemo.
2Ponev, ki jo bomo lahko dali tudi v pečico, segrejemo, dodamo olje in prepražimo piščančje krače. Ko so lepo rjave, dodamo še drobno narezano šalotko in sesekljani, sveži timijan ter še naprej pražimo, dokler ne zadiši.
3Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
4V ponev k piščancu dodamo tudi vino ali brendi ter kuhamo nekaj minutk, da alkohol izpari, nakar dodamo narezane mavrahe in juho. Ponev pokrijemo in jo damo v segreto pečico, kjer se bodo piščančje krače pripravljale še približno 45 minut.
5Ko je jed pripravljena, ponev vzamemo iz pečice. Piščanca vzamemo iz ponve, v tekočino, ki je v ponvi, pa dodamo kislo smetano in maslo ter nad ognjem mešamo, dokler se maslo ne stopi.
6Piščanca prelijemo z omako, posipamo s sesekljanim peteršiljem ter postrežemo s kuhanim krompirjem, rižem, polento, ki smo jo skuhali na mehko, in tudi s šparglji.