Kutinov sir

Morda vas zanima

- Oglas -

Žele iz kutin, poznana pod imenom kutinov sir, je sladica, ki jo zaradi visoke vsebnosti sladkorja ne uživamo v velikih količinah.

Sestavine

  • 1,5 kg kutin
  • približno 1,5 kg sladkorja (glej v postopek)
  • sok dveh limone

Postopek

1Večji lonec do polovice napolnimo z vodo in mu dodamo sok ene limone. Kutine operemo, očistimo, odstranimo pečke in sredico in narežemo na koščke. Sproti jih dajemo v lonec z vodo in limono, da nam ne oksidirajo preveč.

2Pokrite kuhamo približno 30 minut oziroma do mehkega. Vodo odlijemo in koščke zmiksamo v gladek pire. Pire stehtamo in odtehtamo enako količino sladkorja.

3Zmiksane kutine damo v lonec s širšim dnom in vmešamo sladkor ter sok ene limone. Kuhamo na zmernem ognju in stalno mešamo, da se sladkor stopi. Nato kuhamo še približno 1 uro in pol in vmes večkrat premešamo. Kuhamo toliko časa, da masa spremeni barvo in postane temnejša, bolj rjava in se zgosti.

4Maso prelijemo v pekač (približno 22×22 cm), ki smo ga obložili s peki papirjem. Postavimo v pečico, ki jo segrejemo na 60°C, vklopimo ventilator in v priprti pečici sušimo 3 ure. Če želimo žele sušiti brez pečice, bo postopek trajal približno 6 dni.

5Vzamemo iz pečice in čez noč pustimo, da se ohladi in strdi. Strjen žele narežemo na kocke in povaljamo v kristalnem sladkorju ter hranimo v steklenem kozarcu.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi