Ombolo v pivskem testu

Znam svetuje

Ombolo v pivskem testu je slasten prigrizek. Trakci ombola, namočeni v pivsko testo in popečeni v olju so kalorična bomba, ob kateri boste uživali.

Ombolo se nanaša na svinjski hrbet, “pivsko testo” pa se nanaša na testo, pripravljeno s pivom, ki se uporablja za ovoj okoli mesa in nato ocvrtje.

Praviloma se za pivsko testo priporoča svetlo pivo, ki ima nekaj okusnih not, vendar ni presladko ali preveč grenko. Tu je nekaj vrst piva, ki se pogosto uporabljajo za pivsko testo:

 1. Svetlo lager pivo: Klasično svetlo lager pivo je priljubljena izbira za pivsko testo. Ima nežen okus in rahlo grenkobo, ki lahko dodata okus testu brez prevlade.
 2. Pšenično pivo: Pšenična piva so lahko nekoliko bolj aromatična in imajo lahko note sadja ali začimb. To lahko dodaja dodatno plast okusa testu.
 3. Pilsner: Pilsner pivo je znano po svoji osvežilni naravi in lahko deluje dobro v pivskem testu.
 4. Blond ale: Blond ale piva so pogosto nekoliko bolj sadna in lahko prinašajo dodaten okus v pivsko testo.
 5. Amber ale: Amber ale piva imajo nekoliko bogatejši okus in lahko dodajo rahlo karamelnost testu.

Postopek priprave ombola v pivskem testu vključuje naslednje korake:

 1. Priprava mesa: Svinjski hrbet, imenovan “ombolo”, se nareže na rezine ali trakove, ki so primerni za ovoj v testo.
 2. Priprava testa: Testo se pripravi z mešanjem moke, piva in začimb. Pivo dodaja testu okus in omogoča, da se med ocvrtjem razvije hrustljava skorjica.
 3. Ovoj mesa: Rezine svinjskega mesa se ovijejo v pripravljeno pivsko testo, kar ustvari zaščitno plast med mesom in oljem med ocvrtjem.
 4. Ocvrtje: Zavite rezine mesa se ocvrejo v vročem olju, dokler pivsko testo ne postane hrustljavo in zlato rjavo, kar je običajno le nekaj minut.
 5. Odcejanje odvečnega olja: Po cvrtju se ombolo v pivskem testu položi na papirnato brisačo, da se odcedi odvečno olje.

Zakaj je ombolo v pivskem testu tako poseben?

 1. Edinstvena priprava: Uporaba pivskega testa za ovoj okoli svinjskega mesa je edinstven pristop k pripravi mesa. Pivo v testu prispeva k okusu, hkrati pa omogoča, da se med ocvrtjem razvije hrustljava skorjica.
 2. Teksturna kontrastnost: Jed združuje kontrast med hrustljavostjo zunanje skorjice in mehkobo ter sočnostjo svinjskega mesa znotraj. Ta teksturna raznolikost nudi užitek pri ugrizu.
 3. Inovacija in ustvarjalnost: Uporaba pivskega testa za ovoj okoli mesa je primer ustvarjalnosti v kuhinji. Kreativni pristopi k pripravi hrane vedno izstopajo in pritegnejo pozornost.

Nazadnje pa se lahko vprašamo, ali v pivskem testu ostane kaj alkohola. Odgovor je ne.

Pri pripravi pivskega testa večina alkohola izpari med procesom kuhanja, cvrtja ali pečenja. Alkohol ima nižjo vrelišča kot voda, zato se pri segrevanju hitreje izpari. Vendar pa lahko majhne količine alkohola ostanejo v hrani, odvisno od časa kuhanja, temperature in drugih dejavnikov.

Študije so pokazale, da po eni uri kuhanja ostane približno 25% alkohola, po dveh urah pa ostane približno 10%. Daljše časovno obdobje kuhanja lahko bolj zmanjša vsebnost alkohola. Pri cvrtju in pečenju je izparevanje alkohola podobno.

Vendar pa je pomembno vedeti, da bo preostanek alkohola v jedi običajno v nizkih koncentracijah. To pomeni, da jedi, pripravljene s pivskim testom, ponavadi ne vsebujejo večjih količin alkohola, ki bi lahko povzročale pomembne učinke. Kljub temu lahko posamezniki, ki so zelo občutljivi na alkohol ali imajo posebne prehranske omejitve, želijo biti pozorni na to.

Sestavine za ombolo v pivskem testu

 • 1/2 kg ombola ali svinjske ribice
 • 2 jajci
 • 2 dcl piva (svetlo ali temno)
 • moka
 • oljčno olje
 • ščepec soli

Postopek

1Meso narežemo na debelejše trakove. Ponev segrejemo, dodamo olje in z obeh strani pocvremo meso, da postane zlate barve. Vzamemo ga iz ponve in damo v krožnik ali posodo ter pokrijemo.

2Iz jajc, piva in moke naredimo gosto testo kot za palačinke. Vode ne uporabljajmo, samo pivo! Testo mora biti tako gosto, da ne kaplja, vendar je še vedno tekoče. Posolimo testo po okusu in ga pustimo, da počiva 15 min.

3Segrejemo posodo, nalijemo debelo plast olja in ko v olje damo košček testa ter se okoli njega delajo mehurčki, začnemo cvreti v pivsko testo namočene koščke ombola. Pripravimo še posodo s servieto, ki bo popivnala odvečno maščobo, ter ponudimo ob skledi solate.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite