Gobova juha, ki ji dodamo tudi korenček, je brez dvoma ena boljših juh. Lahko je tudi samostojno kosilo ali večerja, še posebej, če ji dodamo ajdove žgance.
Sestavine
- 500 g jurčkov
- 600 g krompirja
- 2 večja korenčka
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- šopek svežega peteršilja
- 50 ml oljčnega olja
- 2 žlici kisle smetane
- sol, poper
Postopek
1Čebulo drobno nasekljamo, v lonec damo oljčno olje in kar na mrzlega stresemo čebulo, ki jo malo posolimo. Pražimo približno 15 minut, po potrebi zalivamo z vodo ali jušno osnovo.
2Ko se čebula zmehča, dodamo nasekljan česen, nasekljan peteršilj in pražimo 3 minute, da česen zadiši. Dodamo še na lističe narezane gobe ter očiščen in narezan korenček. Dušimo nekaj minut, nato zalijemo z litrom in pol vode, posolimo in popopramo.
3Krompir olupimo, polovico ga narežemo na kocke, polovico pa naribamo, da se juha bolj zgosti. Krompir dodamo v lonec in kuhamo toliko časa, da se krompir v kockah čisto zmehča. Poskusimo, če je dovolj začinjeno, dodamo dve žlici kisle smetane, dobro premešamo in postrežemo še vroče.