Pivsko testo

Znam svetuje

Pivsko testo se uporablja pri pohanju mesa, zelenjave, rib in še česa … Pivo vpliva na teksturo testa, iz katerega nastane hrustljava skorjica, ko testo cvremo ali pečemo. Pivo prav tako pomaga ustvariti rahlo zračno in mehko notranjost testa.

 1. Kemične reakcije: Pivo vsebuje mehurčke ogljikovega dioksida, ki se med peko sproščajo in pomagajo testu narasti. To lahko prispeva k lahkotnosti testa.
 2. Barva: Nekatera piva lahko dodajo testu lepo zlato ali rjavo barvo, kar izboljša vizualno privlačnost jedi.
 3. Sredstvo za gnetenje: V nekaterih primerih pivo lahko deluje kot tekočina za gnetenje testa, namesto vode ali mleka.
 4. Ustvarjalnost: Dodajanje piva v testo omogoča kuharjem, da pokažejo svojo ustvarjalnost in inovativnost ter ustvarijo jedi z edinstvenimi okusi in teksturami.

Pri pripravi pivskega testa je izbira pravega piva pomembna, saj lahko vpliva na okus in teksturo testa. Praviloma se za pivsko testo priporoča svetlo pivo, ki ima nekaj okusnih not, vendar ni presladko ali preveč grenko. Tu je nekaj vrst piva, ki se pogosto uporabljajo za pivsko testo:

 1. Svetlo lager pivo: Klasično svetlo lager pivo je priljubljena izbira za pivsko testo. Ima nežen okus in rahlo grenkobo, ki lahko dodata okus testu brez prevlade.
 2. Pšenično pivo: Pšenična piva so lahko nekoliko bolj aromatična in imajo lahko note sadja ali začimb. To lahko dodaja dodatno plast okusa testu.
 3. Pilsner: Pilsner pivo je znano po svoji osvežilni naravi in lahko deluje dobro v pivskem testu.
 4. Blond ale: Blond ale piva so pogosto nekoliko bolj sadna in lahko prinašajo dodaten okus v pivsko testo.
 5. Amber ale: Amber ale piva imajo nekoliko bogatejši okus in lahko dodajo rahlo karamelnost testu.

Ali v ocvrtem pivskem testu ostane kaj alkohola?

Pri pripravi pivskega testa večina alkohola izpari med procesom kuhanja, cvrtja ali pečenja. Alkohol ima nižjo vrelišča kot voda, zato se pri segrevanju hitreje izpari. Vendar pa lahko majhne količine alkohola ostanejo v hrani, odvisno od časa kuhanja, temperature in drugih dejavnikov.

Študije so pokazale, da po eni uri kuhanja ostane približno 25% alkohola, po dveh urah pa ostane približno 10%. Daljše časovno obdobje kuhanja lahko bolj zmanjša vsebnost alkohola. Pri cvrtju in pečenju je izparevanje alkohola podobno.

Vendar pa je pomembno vedeti, da bo preostanek alkohola v jedi običajno v nizkih koncentracijah. To pomeni, da jedi, pripravljene s pivskim testom, ponavadi ne vsebujejo večjih količin alkohola, ki bi lahko povzročale pomembne učinke. Kljub temu lahko posamezniki, ki so zelo občutljivi na alkohol ali imajo posebne prehranske omejitve, želijo biti pozorni na to.

Iz katerih sestavin se izdeluje pivo?

Pivo se tradicionalno pripravlja iz štirih osnovnih sestavin:

 1. Voda: Voda je osnovna sestavina piva in predstavlja večino vsebine piva. Kvaliteta vode vpliva na okus, teksturo in končni izdelek piva.
 2. Slad: Slad je glavna vir fermentabilnih sladkorjev, ki jih kvasovke pretvorijo v alkohol med procesom fermentacije. Slad je običajno pridobljen iz ječmena, včasih pa se uporabljajo tudi druga zrna, kot je pšenica.
 3. Hmelj: Hmelj dodaja pivo grenkobo, arome in ohranja stabilnost piva. Poleg tega hmelj uravnovesi sladkost slada z grenkobo in doda bogat spekter arom.
 4. Kvasovke: Kvasovke so mikroorganizmi, ki fermentirajo sladkorje v alkohol in ogljikov dioksid. Obstajajo različne vrste kvasovk, ki ustvarjajo različne okuse in arome v pivu.
 5. Morda tudi dodatki: V nekaterih primerih se pivu lahko dodajo tudi drugi sestavini, kot so sadje, začimbe, zelišča, med in drugi dodatki. To omogoča ustvarjanje različnih okusov in stilov piva.

Proces izdelave piva vključuje mletje slada, pripravo sladovine (sladni ekstrakt v vodi), vrenje sladovine s hmeljem za dodajanje okusa in grenkobe, hlajenje, fermentacijo z dodatkom kvasovk ter nazadnje filtracijo, steliranje in stekleničenje.

Vsaka sestavina prispeva k edinstvenemu okusu, aromi in teksturi piva. Različne kombinacije teh osnovnih sestavin, skupaj z različnimi tehnikami pivovarstva, omogočajo ustvarjanje širokega razpona okusov in stilov piva.

Sestavine za pivsko testo

 • 3 dcl piva
 • 20 dag moke
 • 1 čajna žlica olja
 • 2 jajci
 • ščepec soli

Postopek

1V pivo umešamo moko, prilijemo čajno žlico olja, solimo, nato dodamo jajca.

2Vse skupaj dobro premešamo in pregnetemo. Testo pustimo počivati 15 minut, nakar ga lahko uporabimo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite