Mesne kroglice v naravni omaki – popolna domača klasika

Znam svetuje

Mesne kroglice v naravni omaki – popolna domača klasika so ena tistih jedi, ki nas s svojim vonjem in okusom popeljejo v otroštvo. Sočne, mehke kroglice iz mletega mesa se dušijo v nežni, domači omaki, ki jih obdaja z bogatim, mesnatim okusom. Ta recept je idealen za nedeljsko kosilo ali prijeten družinski obrok, saj ga lahko pripravite hitro, rezultat pa je vedno popoln. Postrezite jih s krompirjevim pirejem, rižem ali testeninami in skledo sveže solate – to je tisto pravo udobje na krožniku.

Sestavine za mesne kroglice v naravni omaki (za 4 osebe)

Za mesne kroglice:

  • 350 g mletega govejega mesa
  • 150 g mletega svinjskega mesa
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 jajce
  • 2 žlici drobtin
  • 2 žlici mleka
  • 1 žlička gorčice
  • sol
  • poper
  • sesekljan peteršilj
  • moka za povaljanje
  • oljčno olje za peko

Za omako:

  • 1 večja čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica moke
  • 7 dcl goveje jušne osnove
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • sol
  • poper
  • šopek svežega peteršilja

Postopek priprave

1Najprej pripravite mesno zmes. V večji skledi zmešajte mleto meso, nasekljano čebulo in česen, jajce, mleko, gorčico, drobtine, sol, poper in peteršilj. Dobro premešajte, da se vse poveže. Po potrebi dodajte še drobtine, če je masa preveč mehka.

2Iz mase oblikujte manjše kroglice (velikosti oreha) in jih rahlo povaljajte v moki. V ponvi segrejte olje in kroglice na hitro popecite z vseh strani, da dobijo zlato rjavo skorjico. Preložite jih na krožnik in pokrijte.

3V isti ponvi po potrebi dodajte še malo olja in prepražite drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodajte česen in moko ter pražite še nekaj sekund, da moka zadiši. Prilijte govejo jušno osnovo in dodajte paradižnikovo mezgo. Premešajte in kuhajte, da se omaka nekoliko zgosti.

4Kroglice vrnite v omako, pokrijte in kuhajte na majhnem ognju še 10–15 minut, da se vse lepo poveže. Na koncu dodajte nasekljan peteršilj in po potrebi popravite okus s soljo in poprom.

Nasveti za popolne mesne kroglice

• Uporabite kombinacijo govejega in svinjskega mesa za sočnost.
• Če želite lažjo različico, uporabite mleto piščančje meso.
• Kroglice naj bodo enakomerno velike, da se lepo spečejo.
• Omako lahko obogatite z žlico kisle smetane ali kapljico rdečega vina.
• Če jo pripravite dan prej, bo okus naslednji dan še boljši.

Najpogostejša vprašanja (FAQ)

Kaj lahko postrežem zraven mesnih kroglic?

Najboljša izbira so krompirjev pire, riž, testenine ali domači kruh za pomakanje omake. Odlično se poda tudi sveža zelena solata ali dušeno zelje.

Ali lahko omako zamrznem?

Da, omaka in kroglice se odlično zamrznejo. Hranite jih v posodici in pred serviranjem pogrejte na nizki temperaturi, da se ohrani tekstura.

Lahko uporabim drugo meso?

Seveda! Uporabite lahko puranje, piščančje ali jagnječje meso – vsaka različica bo imela svoj značilen okus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite