Ciganski golaž – bogata mesno-zelenjavna jed s pravim karakterjem je robustna in nasitna enolončnica, kjer se sočno meso, paprike in krompir povežejo v harmoničen, rahlo pikanten okus. To je tista domača jed, ki diši po ognju, po kuhinji naših babic in po nedeljskem kosilu. Popolna izbira, ko želite nekaj pristnega, močnega in toplega.
Sestavine za ciganski golaž (za 4 osebe)
- 600 g govejega mesa (npr. vratovina ali pleče) – narezano na kocke
- 300 g svinjskega mesa (npr. vrat ali pleče) – narezano na kocke
- 2 srednje veliki čebuli, drobno sesekljani
- 2 stroka česna, nasekljana
- 1 velika rumena paprika, narezana na trakove
- 1 velika rdeča paprika, narezana na trakove
- 150 g korenja, narezanega na kolobarje
- 150 g kolerabe ali pastinaka (neobvezno)
- 300 g krompirja, narezanega na kocke (dodamo proti koncu kuhanja)
- 2 žlici olja (sončnično ali oljčno)
- 1 žlica mlete sladke rdeče paprike
- 1/2–1 žlička mlete ostre paprike (po želji, za pikantnost)
- 2 lovorjeva lista
- 1 žlica paradižnikove mezge (neobvezno, za polnejši okus)
- približno 600 ml vroče vode ali goveje jušne osnove
- sol
- poper
- svež sesekljan peteršilj za posip
Postopek
1V večjem loncu segrejte olje in dodajte čebulo. Pražite jo na srednjem ognju, da postane zlato rjava in mehka – to je ključ do bogatega okusa golaža.
2Dodajte česen, papriki, korenje in kolerabo ter pražite še nekaj minut, da zelenjava spusti aromo in se rahlo zmehča.
3Dodajte meso – najprej goveje, nato svinjsko. Pražite na močnem ognju, da se kosi lepo zapečejo in dobijo barvo z vseh strani.
4Potresite z mletima paprikama, dodajte lovorjeva lista in paradižnikovo mezgo. Dobro premešajte, nato prilijte vročo vodo ali juho. Po želji dodajte tudi deciliter belega ali rdečega vina za globlji okus.
5Pokrijte in kuhajte na nizkem ognju približno 1 uro, dokler meso skoraj ni mehko. Po potrebi vmes rahlo dolijte tekočino.
6Dodajte narezan krompir, premešajte in kuhajte še 20–30 minut, da se krompir skuha in omaka zgosti. Okus po potrebi uravnajte s soljo in poprom.
7Pred serviranjem odstranite lovorjeva lista in jed potresite s svežim peteršiljem. Postrezite toplo – najboljši je z domačim kruhom ali polento.
Nasveti za popoln ciganski golaž
• Kombinacija govedine in svinjine daje jedi več globine in sočnosti.
• Čebulo pražite počasi – ta ustvari osnovo okusa.
• Vino dodajte za dodatno aromo, a pustite, da alkohol izpari.
• Za rahlo dimljen okus dodajte ščepec dimljene paprike.
• Če golaž počiva nekaj ur ali čez noč, bo okus še bolj intenziven.
• Poleti lahko dodate še narezan paradižnik ali bučko – za lažjo različico.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Kaj pomeni “ciganski” v tem kontekstu?
V kulinaričnem smislu “ciganski” pomeni različico golaža z več zelenjave, barvitostjo in pogosto z mešanico svinjine in govedine. Jed je bolj rustikalna, živahna in polna okusa – prava klasika ljudske kuhinje.
Katero prilogo naj izberem?
Najbolj se prileže kos domačega kruha, polenta ali pire krompir. Če želite nekaj bolj posebno, poskusite z domačimi njoki ali ajdovo kašo.
Ali lahko ciganski golaž pripravim brez mesa?
Seveda! Namesto mesa uporabite mešanico gob (šampinjoni, jurčki, lisičke) in nekaj kuhanega fižola ali leče. Dodajte dimljeno papriko in žličko sojine omake za globlji okus – rezultat bo presenetljivo bogat vegetarijanski golaž.
