Partizanski golaž

Znam svetuje

Partizanski golaž je običajno pripravljen kot mesna enolončnica s sestavinami, ki so bile na voljo v tistem času in na območjih, kjer so partizani delovali. Glavna sestavina je običajno goveje ali drugo meso, narezano na kocke, ki se kuha skupaj z različnimi zelenjavami, kot so čebula, paprika, korenje, in krompir. Začinjen je s tradicionalnimi začimbami, kot je rdeča paprika v prahu, in kuhan dolgo časa, da se meso zmehča in okusi združijo.

Recepti za partizanski golaž se lahko razlikujejo glede na regijo in osebne preference, vendar je skupna nit njegova povezava s kulturno in zgodovinsko dediščino Balkana ter njegova simbolika v povezavi z partizanskim gibanjem med drugo svetovno vojno. Ta jed ostaja priljubljena v mnogih balkanskih državah in je del njihove kulinarične dediščine.

Golaž je jed, ki se pogosto povezuje s hladnejšimi dnevi in zimskimi meseci. To je zato, ker je golaž bogat, okusen in napolnjen s toplino, ki jo potrebujemo v mrzlih dneh. Skodelica ali krožnik te pikantne jedi ponuja občutek udobja in zadovoljstva, ki nas pogreje od znotraj. Gosta omaka, mehko kuhano meso in obilje začimb dajejo golažu edinstveno in privlačno teksturo ter okus, ki nas vabi, da se stisnemo k peči ali ob skodelici čaja ter uživamo v vsakem grižljaju. Zato ni čudno, da je golaž priljubljena izbira za kosilo ali večerjo, ko se zunaj mrači in temperature padejo.

Sestavine za Partizanski golaž

  • 500 g govejega mesa (na primer, stegno ali pleče), narezanega na kocke
  • 2 srednje velika čebula, drobno nasekljana
  • 2 stroka česna, drobno nasekljana
  • 2 rdeči papriki, narezani na obročke
  • 2 paradižnika, narezana na obročke
  • 2 korenčka, narezana na obročke
  • 2 krompirja, narezana na obročke
  • 2 žlici svinjske masti ali olja
  • 2 žlici rdeče paprike v prahu
  • 1 žlička kumine
  • 1 žlička suhega čilija (po želji)
  • Sol in poper po okusu
  • 1 liter goveje jušne osnove ali vode

Ena od značilnosti partizanskega golaža je, da je preprost in praktičen obrok, ki ga je bilo mogoče pripraviti v terenskih pogojih. Partizani so ga pripravljali iz razpoložljivih sestavin, kot so meso (običajno govedina ali svinjina), krompir, čebula, paprika in začimbe ter ga kuhali v velikih kotlih na odprtem ognju. To je omogočalo, da so partizani dobili potrebno energijo za svoje dejavnosti in se hkrati prehranjevali v težkih vojnih razmerah.

Postopek

1V velikem loncu segrejte mast ali olje na srednji vročini. Dodajte nasekljano čebulo in česen ter pražite, dokler ne postaneta mehka in prosojna.

2Dodajte narezano goveje meso in pražite, dokler ne porjavi z vseh strani.

3Dodajte rdečo papriko v prahu, kumino in suhi čili (če ga uporabljate) ter dobro premešajte.

4Nato dodajte narezane korenčke, krompir, papriko in paradižnik ter vse skupaj pražite še nekaj minut.

5Prilijte govejo jušno osnovo ali vodo ter zmanjšajte temperaturo na nizko. Pokrijte lonec in kuhajte golaž približno 1,5 do 2 uri, ali dokler meso ni mehko in omaka se zgosti. Po potrebi dodajte več vode.

6Med kuhanjem občasno premešajte ter dodajte sol in poper po okusu.

7Ko je golaž kuhan in meso mehko, ga odstranite s štedilnika in pustite, da se nekoliko ohladi.

8Postrezite Partizanski golaž v globokih krožnikih ali skledah. Po želji ga lahko okrasite s svežim peteršiljem ali kislo smetano.

Zanimiva dejstva o jušni osnovi:

Osnova za številne okuse: Jušna osnova, pogosto imenovana tudi jušna baza, je temeljni gradnik številnih juh in omak. Obstajajo različne vrste jušnih osnov, kot so piščančja, goveja, zelenjavna, ribja in še več. Vsaka od njih ima svoj edinstven okus in se uporablja za različne vrste jedi.

Dolga tradicija: Jušne osnove imajo dolgo zgodovino in so bile del kulinarike že stoletja. Nekateri kuharji se še vedno držijo tradicionalnih metod priprave jušnih osnov, medtem ko drugi eksperimentirajo in dodajajo nove sestavine in okuse.

Zdravilne lastnosti: Jušna osnova je znana tudi po svojih zdravilnih lastnostih. Vsebuje veliko hranil in kolagena, kar lahko pomaga pri izboljšanju prebave in zdravju sklepov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite