Vlečeno testo je primerno za vse vrste zavitkov oziroma štrudljev in tudi za razne žepke, ki jih napolnimo s priljubljenim polnilom.
Sestavine
- 450 g gladke moke (namenska za vlečeno testo)
- 2,25 dcl tople vode
- 3 žlice olja
- ščepec soli
Postopek
1Najprej moko presejemo v posodo in naredimo jamico. V vodi raztopimo ščepec soli in vlijemo v jamico, dodamo tudi olje. Vse skupaj počasi mešamo, da dobimo testo.
2Testo nato mesimo oziroma gnetemo, da postane mehko, gladko in prožno. Testo se ne sme več oprijemati prstov. Testo oblikujemo v hlebček, ga malo namažemo z oljem, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo počivati eno uro na sobni temperaturi. Če imamo možnost, pa ga pustimo počivati v hladilniku do naslednjega dne.
3Ko je testo dovolj počivalo, ga na pomokanem prtu čim bolj na tanko razvlečemo. Pomagamo si tako, da gremo z roko pod testo in ga počasi od sredine proti robu vlečemo. Testo naj bo zares tanko, da se vidi skozi. Rob, ki je ostal debelejši, na koncu odrežemo.