11 jedi z divjimi šparglji

Znam svetuje

Pred vami je 11 jedi z divjimi šparglji. S šparglji je že tako, ali jih obožujete, ali so pa za vas pregrenki in jin ne marate preveč. Šparglji pa niso le okusni, temveč tudi zdravi. Šparglji so naravni diuretik, kar pomeni, da lahko pomagajo pri odplavljanju odvečne tekočine iz telesa, s čimer podpirajo proces detoksikacije.

Vsebujejo antioksidante, kot so vitamini A, C in E, ter minerali, kot so cink in selen, ki pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali. Šparglji so odličen vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo zdravje prebavnega sistema, uravnavajo raven sladkorja v krvi in pomagajo pri občutku sitosti.

Vsebujejo vitamin K, ki je ključen za strjevanje krvi, ter folat, ki je pomemben za razvoj celic in zmanjšuje tveganje za nekatere bolezni srca.

Divje šparglje najpogosteje najdemo na travnikih, ob robu gozdov ali ob poteh. Rastejo v zemlji in so prepoznavni po svoji značilni obliki, s tankimi poganjki in igličastimi vršički, tako da spomladi, ko začnejo rasti, le pogumno na sprehod po šparglje. Izogibajte se le nabiranju špargljev ob cestah, kjer so izpostavljeni onesnaženju, ter na zemljiščih, ki so bila obdelana s kemikalijami.

Fritaja s špargo in panceto

Fritaja s špargo in panceto
Fritaja s špargo in panceto

Divji špargelj, po domače »šparoga«, je značilna sredozemska rastlina. Šparoga čisti kri in ledvice. Vsebuje namreč veliko zdravilnih snovi.

Rižota z divjimi šparglji

Rižota z divjimi šparglji
Rižota z divjimi šparglji

Kremna in okusna rižota z divjimi šparglji je odlična spomladanska jed. Škoda, da šparglji ne rastejo kar vse leto.

Pita s šparglji

Pita s šparglji
Pita s šparglji

Pita s šparglji, divjimi in gojenimi, je odlična spomladanska jed, primerna za kosilo ali kot priloga na piknikih.  

Testenine s klobaso in divjimi šparglji

Testenine s klobaso in divjimi šparglji
Testenine s klobaso in divjimi šparglji

Testenine s klobaso in divjimi šparglji lahko pripravimo z različnimi oblikami testenin – mi smo izbrali metuljčke. S temi testeninami se bodo najedli štirje ljubitelji divjih špargljev. In klobas, seveda.

Pizza s šparglji

Pizza s šparglji
Pizza s šparglji

Pizza s šparglji, je prav posebna pizza, ki jo lahko pripravimo spomladi, ko je špargljev veliko. Seveda lahko sestavine prilagodite svojemu okusu, dodate drugačno zelenjavo in druge vrste sirov.

Divji šparglji v tempuri

Divji šparglji v tempuri
Divji šparglji v tempuri

Divji šparglji v tempuri, so izjemno hrustljavi in ohranijo svoj izraziti okus. Tempura je japonska metoda cvrtja hrane, kjer se sestavine pomočijo v lahko zračno omako in nato ocvrejo. Tipično se uporabljajo ribe, zelenjavo ali morske sadeže. Testo za tempuro je narejeno iz moke in gazirane vode ter se običajno ohranja hladno, da ostane čim bolj lahko. Rezultat je hrustljava skorjica, ki ohrani nežen okus sestavin znotraj.

Pita z divjimi šparglji iz listnatega testa

Pita z divjimi šparglji iz listnatega testa
Pita z divjimi šparglji iz listnatega testa

Pita z divjimi šparglji in češnjevimi paradižniki je odlična ideja za spomladansko kosilo. 

Pečeni šparglji s pršutom in sirom

Pečeni šparglji s pršutom in sirom
Pečeni šparglji s pršutom in sirom

Spomladanska poslastica so zagotovo pečeni šparglji s pršutom in sirom. Če je narejena pravilno, nam bo njen okus še dolgo ostal v spominu.

Špargljeva krostata z mlado čebulo

Špargljeva krostata z mlado čebulo
Špargljeva krostata z mlado čebulo

Hitro pripravljena krostata s skuto in šparglji ter obogatena z mlado čebulo je enostaven vegetarijanski recept z nežnim okusom. Za bolj intenziven doživljaj jo pripravimo z divjimi šparglji.

Quiche s šparglji

Quiche s šparglji
Quiche s šparglji

Pita, po kateri poližemo še prste.

Kremna špargljeva juha

Kremna špargljeva juha
Kremna špargljeva juha

Odlična kremna špargljeva juha. Šparglji in krebuljica pomagata pri delovanju ledvic in vsebujeta vrsto vitaminov in mineralov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite