Kremasta in okusna rižota z divjimi šparglji je odlična spomladanska jed. Škoda, da šparglji ne rastejo kar vse leto.
Sestavine za rižoto z divjimi šparglji
- 300 g riža
- 300 g divjih špargljev
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 50 g parmezana
- 20 g masla
- sol in poper
- oljčno olje
Postopek
1Špargljem odlomimo glavice in jih damo na stran. Preostalo steblo lomimo na 2 do 3 centimetre dolge koščke vse do olesenelega dela.
2Iz olesenelih delov naredimo osnovo, s katero bomo zalivali rižoto. Damo jih v manjši lonec, zalijemo z vodo, solimo in kuhamo na zmernem ognju, dokler je ne bomo potrebovali. Lahko uporabimo polovico vode in polovico juhe (ali malo jušne kocke).
3Čebulo drobno nasekljamo, damo v večjo ponev, solimo in popražimo, da se razpusti. Česen olupimo in stisnemo na čebulo, premešamo in popražimo toliko, da česen zadiši. Dodamo stebla špargljev in pražimo 5 minut, nato dodamo še riž in pražimo, da riž postekleni.
4Zalijemo z osnovo iz špargljev toliko, da je riž pokrit ter solimo in popramo po okusu. Rižoto večkrat premešamo in po potrebi dolivamo osnovo. Po 10 do 15 minutah (odvisno od riža) dodamo še glavice špargljev in kuhamo še približno 5 minut. Rižoto odstavimo, ji vmešamo maslo in parmezan, pokrijemo in pustimo pet minut, nato postrežemo.