Pita z divjimi šparglji in češnjevimi paradižniki je odlična ideja za spomladansko kosilo.
Sestavine
- 250 g zamrznjenega listnatega testa
- 300 g divjih špargljev
- 15 češnjevih paradižnikov
- 2 jajci
- 3 dcl smetane za kuhanje
- 60 g parmezana
- 120 g mehkega belega sira
- sol, poper, muškatni orešček
- vejica svežega majarona in timijana
- oljčno olje
Postopek
1Špargljem odlomimo glavice in jih damo na stran. Stebla divjih špargljev nalomimo na dva do tri centimetre dolge paličice. Lomimo dokler se steblo lepo odlomi – olesenele dele shranimo, saj lahko iz njih skuhamo osnovo za rižoto.
2Narezane šparglje na hitro popražimo na oljčnem olju, damo na krožnik in posebej popražimo še glavice. Testo odmrznemo, razvaljamo in z njim obložimo pekač premera 28 cm. Razvaljamo dovolj veliko, da pokrijemo dno in stranico ter pustimo, da malo gleda čez rob.
3Timijan in majaron nasekljamo, češnjeve paradižnike razpolovimo. Z metlico zmešamo jajca in smetano za kuhanje. Dodamo malo soli, poper, muškatni orešček, timijan, majaron in polovico parmezana ter premešamo.
4Popražena stebla špargljev potresemo po testu, mehek beli sir s prsti nadrobimo čez šparglje in na vrh položimo polovičke češnjevih paradižnikov, obrnjene navzgor.
5Zalijemo z mešanico jajc in smetane, po vrhu potresemo glavice špargljev in preostali parmezan ter damo v pečico, ogreto na 180°C. Pečemo približno 45 minut, da se lepo zapeče, malo ohladimo in postrežemo.