Zdrav kot dren

Znam svetuje

Drnulje so plodovi rumenega drena, dren pa je grmovnica, znana po Sloveniji, ki raste v gozdovih in na gozdnem robu. Pri nas uspevata rumeni in rdeฤi dren, le da rumeni dren cveti zelo zgodaj, obiฤajno ลกe pozimi, ko je zunaj ลกe sneg. In prav njegovi plodovi so samo zdravje, ki ga lahko po prvi zimski slani uลพivamo celo sveลพe, saj postanejo sladki.

Osebna izkaznica

Ime: dren (Cornus mas L.)

Plod: drnulja, drnula ali tudi drenulja

Uporaba: liste, lubje in plodove proti driski in vroฤini ter za boljลกo prekrvavitev telesa. 

Nabiranje in suลกenje

Rumeni dren je velik grm, tudi do 12 metrov visoko lahko zraste. Med prvimi je, ki zacvetujo, pa ฤeprav je zunaj ลกe zima in tla prekriva sneg. Njegovi lepi cvetovi so ลพe februarja in marca rumene barve, zdravilne drnulje pa dozorijo avgusta in septembra, odvisno v katerem delu Slovenije ลพivimo, ko postanejo moฤno ลพareฤe rdeฤe in dobijo podolgovato jajฤasto obliko.

Plodovi drena – drnulje – so okoli 2 cm dolgi in res fantastiฤne rdeฤe barve, s katero se ลกe ลกipek ne more kosati.

Ko jih naberemo, takoj lahko skuhamo marmelado, ฤeลพano, sok ali kompot, namoฤimo v ลพganje, posuลกene v temnem, suhem prostoru na papirju pa shranimo v steklene kozarce ali papirnate vreฤke ter pijemo kot ฤaj. Drnulje lahko tudi vloลพimo v vinsko-zeliลกฤni kis.

Zdravilnost

Uลพivanje rumenega drena je priporoฤljivo vsem kot preventiva pred boleznijo, saj daje veฤ energije ter pripomore k dobri cirkulaciji in delovanju telesa. Ugodno vpliva na ลกฤitnico, ki ji daje obฤutek toplote, nakar ลกฤitnica zoลพi vene, izboljลกa se cirkulacija in prekrvavitev vseh ลพlez in organov.

Drnulje so polne vitamina C, kar 100 mg ga je v 100 g sadeลพev, ter ลกe sadnih kislin, pektinov, antioksidantov kot so antocianinska barvila, ter mineralov.

Znane so po blagodenjem, ugodnem uฤinku na prebavila in s tem na uravnavanje prebave, zaradi polifenolov in sadnih kislin pa uฤinkujejo tudi razkuลพevalno.

Z drnuljami uspeลกno niลพamo poviลกano temperaturo, zdravimo prehlad ter razkuลพujemo grlo in dihalne poti.

Zaradi moฤnih taninov drnulje ฤistijo ฤrevesje in celo ustavljajo drisko. ล ฤitijo in zdravijo vneto sluznico prebavil. Delujejo protivnetno, ลกฤitijo in krepijo tkiva, spodbujajo in pospeลกujejo zdravljenje razjed v ลพelodcu in na dvanajsterniku ter krepijo stene kapilar. V pomoฤ so ลกe posebej sladkornim bolnikom, tistim z arteriosklerozo in onim z visokim krvnim tlakom.

Dren in drnulje kot ฤaj

Primeren ฤas za nabiranje drenovih listov je 4 do 7 dni po polni luni. Najboljลกe sestavine v listih so takrat, ko je bil dan sonฤen.

Posuลกene drenove liste kuhamo 3 minute, odstavimo, pokrijemo in pustimo poฤivati 15 minut. Precejene pijemo po obroku. Nesladkan ฤaj viลกa ลพelodฤno kislino.

Drnulje tudi suลกimo in pozimi iz njih kuhamo sadni ฤaj. Majhno pest drnulj prelijemo z vrelo vodo, ki smo jo ohladili na 70 – 80 stopinj Celzija, pokrijemo in poฤakamo 10 minut, nakar pijemo po majhnih poลพirkih ฤez ves dan.

Drnulj ne vrลพimo proฤ, saj lahko plodove v ฤaju uporabimo veฤkrat – prviฤ zagotovo nismo izkoristili vsega zdravilnega, kar je v njih. Z drnuljami se ne moremo predozirati.

Iz drnulj si lahko z elektriฤnim meลกalnikom pripravimo sok, ki krepi odpornost in varuje pred prehladi in infekcijami. Obenem je dobra osnova za pripravo punฤa, bovle in raznih koktajlov.

Vloลพene drnulje

ล e nezrele, vendar ลพe rdeฤe drnulje lahko vloลพimo v slanico – prav tako kot oljke.

Sestavine

  • 2 kg nezrelih drnulj
  • 1,5 litra vode
  • 200 g soli

Postopek

1ล e nezrele drnulje operemo, naloลพimo v kozarec in zalijemo s ฤisto vodo. Vodo kar teden dni vsak dan menjavamo, nakar drnulje zalijemo s slanico, ki smo jo pripravili iz prevrete vode in soli.

2Z drnuljami se kot zaฤimbe zelo skladajo koper, komarฤek, bazilika in jih lahko dodamo v slanico.

Marmelada iz drnulj

Z veseljem jo boste uporabili kot dodatek k jedem, ลกe posebej mesnim.

Sestavine

  • 1 kg drnulj
  • 500 g ลพelirnega sladkorja
  • pektin
  • lupinica 2 neลกkropljenih limon

Postopek

1Drnulje operemo, damo v posodo, zalijemo z malo vode – naj jih komaj prekriva, ter jih na srednjem ognju do mehkega duลกimo. Nekateri jih razkoลกฤiฤijo sredi tega procesa, ko so drnulje ลพe malo mehke. Drugi poฤakajo do konca in s koลกฤico odpravijo takrat.

2Ko so povsem mehke, jih pretlaฤimo skozi gosto cedilo in odstranimo koลกฤice.

3Na pol kilograma pretlaฤene sadne mase dodamo ฤetrt kg sladkorja in vreฤko pektina ter kuhamo, dokler se marmelada ne zgosti. Dodamo ลกe nastrgano lupino dveh ekoloลกko pridelanih pomaranฤ ali limon.

4Marmelado shranimo v steriliziranih steklenih kozarฤkih, ki naj bodo polni do roba, da v njih ne ostane niฤ zraka. Pokrovฤek lahko prej premaลพemo tudi z rumom. Nepreduลกno zaprte hranimo v hladilniku.

5Drnulje med kuhanjem marmelade lahko zmeลกamo tudi s sadjem – na 1 kg drnulj lahko dodamo na primer pol kg breskev.

Drnuljeva omaka

1Drnulje najprej pokuhamo, pretlaฤimo in prepasiramo, da odstranimo koลกฤice. V maso dodamo zmerne koliฤine sladke ali kisle smetane. Zaฤinimo lahko na razliฤne sladke ali pikantne naฤine – z muลกkatnim oreลกฤkom, tekoฤim medom, cimetom, kardamomom, janeลพem, kumino, sveลพe sesekljanim majaronom, koprom, ingverjem, poprom …

2Dobro premeลกamo in z zmesjo prelijemo sadne solate in slaลกฤice. Kremasta sladko-kisla-pikantna omaka se prileลพe tudi k mesnim jedem.

Suhe drnulje v ลพganju

ลฝganje, v katerem so namoฤeni plodovi narave, je star naฤin, kako ohraniti zdravilne uฤinke zeliลกฤ in divjih rastlin.

Sestavine

  • 0,5 kg suhih drnulj
  • 1,5 litra ลพganja

1Plastenko s ลกirokim vratom do ฤetrtine napolnimo s suhimi drnjulami ter jih zalijemo z ลพganjem. Zapremo jo in pustimo vsaj en mesec, naj poฤiva. Zatem tekoฤino skozi gazo precedimo in shranimo v stekleniฤkah.

Drenova kopel

Drenovo kopel uporabljamo ob revmatizmu, putiki, vzkipljivih otrocih in mladostnikih. Drenovo lubje, les in liste so pol ure kuhali v veฤji koliฤini vode, zatem pa zvarek zlijemo v kad in se okopali. S takลกno kopeljo so razstrupljali telo in to ponovili tudi trikrat na teden.

ฤŒe te zanima …

… rastline, ki jih zalivamo s ฤajem, pripravljenim iz listov rumenega drena, rastejo hitreje in so bolj zdrave.

… rumeni dren je pomemben del prehrane gozdnih ลพivali, cvetovi pa predstavljajo eno prvih ฤebeljih paลก v letu.

… dren ima globok in razvejan koreninski sistem ter se uporablja za pogozdovanje in prepreฤuje erozijo. Je tudi okrasna rastlina in jo vidimo v vrtovih in parkih, ki razveseljuje ne le s cvetovi, temveฤ tudi jesenskimi rdeฤimi list in rdeฤimi vejicami, ki so pozimi lep kontrast sivi ali zasneลพeni porkrajini.

… rumeni dren je ฤislan kot trden in na vremenske vplive tako zelo odporen les, da lahko ลพivi tudi veฤ stoletij. Ne preseneฤa, da so mu ลพe stari Rimljani dali ime “rog” (Cornus).

… les rumenega drena je zelo gost in v vodi ne plava. Uporabljajo ga strugarji in kolarji. V preteklosti so iz njega izdelovali loke, kopja in razliฤna orodja. Iz lubja je mogoฤe pridobivati rdeฤe barvilo, iz listov pa tanin.

… na Kozjanskem so bili na dren tako navezani, da so mu peli pesmi in gotovo sodi med slovenske simbole. Znan je rumeni dren na Kriลพah.

4 COMMENTS

  1. (A drnulje za uporabo zahtevajo nekaj potrpeลพljivosti, saj postanejo sladke in primerne za uลพivanje ลกele ob prvi slani, ki jim odvzame trpkost in prinese sladkobo.)
    S tem ste povedali da drnulj in drena sploh ne poznate.

  2. Kako naj slana posladi drenulje, ฤe pa dozorijo in odpadejo ลพe v mesecu avgustu? Kako naj vaลกe recepte potem vzamem kot verodostojne, ฤe drena ne poznate in oฤitno uporabljate neverodostojne prevode od kdo ve kje.

    • S prvo slano postanejo sladke in primerne za uลพivanje drnulje, ki imajo temno modre jagode, rdeฤe drnulje pa so uลพitne na jesen, ko se tudi obarvajo rdeฤe in dobijo jajฤasto, podolgovato obliko. Se opraviฤujemo za nenamerno napako, dejansko nam jo je zagodel ลกkrat.

  3. ฤŒe so prej dozorele si pomagam tako da jih dam v skrinjo in zamrznem namesto slane isto ล ipek

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite