Drnulje so plodovi rumenega drena, dren pa je grmovnica, znana po Sloveniji, ki raste v gozdovih in na gozdnem robu. Pri nas uspevata rumeni in rdeฤi dren, le da rumeni dren cveti zelo zgodaj, obiฤajno ลกe pozimi, ko je zunaj ลกe sneg. In prav njegovi plodovi so samo zdravje, ki ga lahko po prvi zimski slani uลพivamo celo sveลพe, saj postanejo sladki.
Osebna izkaznica
Ime: dren (Cornus mas L.)
Plod: drnulja, drnula ali tudi drenulja
Uporaba: liste, lubje in plodove proti driski in vroฤini ter za boljลกo prekrvavitev telesa.
Nabiranje in suลกenje
Rumeni dren je velik grm, tudi do 12 metrov visoko lahko zraste. Med prvimi je, ki zacvetujo, pa ฤeprav je zunaj ลกe zima in tla prekriva sneg. Njegovi lepi cvetovi so ลพe februarja in marca rumene barve, zdravilne drnulje pa dozorijo avgusta in septembra, odvisno v katerem delu Slovenije ลพivimo, ko postanejo moฤno ลพareฤe rdeฤe in dobijo podolgovato jajฤasto obliko.
Plodovi drena – drnulje – so okoli 2 cm dolgi in res fantastiฤne rdeฤe barve, s katero se ลกe ลกipek ne more kosati.
Ko jih naberemo, takoj lahko skuhamo marmelado, ฤeลพano, sok ali kompot, namoฤimo v ลพganje, posuลกene v temnem, suhem prostoru na papirju pa shranimo v steklene kozarce ali papirnate vreฤke ter pijemo kot ฤaj. Drnulje lahko tudi vloลพimo v vinsko-zeliลกฤni kis.
Zdravilnost
Uลพivanje rumenega drena je priporoฤljivo vsem kot preventiva pred boleznijo, saj daje veฤ energije ter pripomore k dobri cirkulaciji in delovanju telesa. Ugodno vpliva na ลกฤitnico, ki ji daje obฤutek toplote, nakar ลกฤitnica zoลพi vene, izboljลกa se cirkulacija in prekrvavitev vseh ลพlez in organov.
Drnulje so polne vitamina C, kar 100 mg ga je v 100 g sadeลพev, ter ลกe sadnih kislin, pektinov, antioksidantov kot so antocianinska barvila, ter mineralov.
Znane so po blagodenjem, ugodnem uฤinku na prebavila in s tem na uravnavanje prebave, zaradi polifenolov in sadnih kislin pa uฤinkujejo tudi razkuลพevalno.
Z drnuljami uspeลกno niลพamo poviลกano temperaturo, zdravimo prehlad ter razkuลพujemo grlo in dihalne poti.
Zaradi moฤnih taninov drnulje ฤistijo ฤrevesje in celo ustavljajo drisko. ล ฤitijo in zdravijo vneto sluznico prebavil. Delujejo protivnetno, ลกฤitijo in krepijo tkiva, spodbujajo in pospeลกujejo zdravljenje razjed v ลพelodcu in na dvanajsterniku ter krepijo stene kapilar. V pomoฤ so ลกe posebej sladkornim bolnikom, tistim z arteriosklerozo in onim z visokim krvnim tlakom.
Dren in drnulje kot ฤaj
Primeren ฤas za nabiranje drenovih listov je 4 do 7 dni po polni luni. Najboljลกe sestavine v listih so takrat, ko je bil dan sonฤen.
Posuลกene drenove liste kuhamo 3 minute, odstavimo, pokrijemo in pustimo poฤivati 15 minut. Precejene pijemo po obroku. Nesladkan ฤaj viลกa ลพelodฤno kislino.
Drnulje tudi suลกimo in pozimi iz njih kuhamo sadni ฤaj. Majhno pest drnulj prelijemo z vrelo vodo, ki smo jo ohladili na 70 – 80 stopinj Celzija, pokrijemo in poฤakamo 10 minut, nakar pijemo po majhnih poลพirkih ฤez ves dan.
Drnulj ne vrลพimo proฤ, saj lahko plodove v ฤaju uporabimo veฤkrat – prviฤ zagotovo nismo izkoristili vsega zdravilnega, kar je v njih. Z drnuljami se ne moremo predozirati.
Iz drnulj si lahko z elektriฤnim meลกalnikom pripravimo sok, ki krepi odpornost in varuje pred prehladi in infekcijami. Obenem je dobra osnova za pripravo punฤa, bovle in raznih koktajlov.
Vloลพene drnulje
ล e nezrele, vendar ลพe rdeฤe drnulje lahko vloลพimo v slanico – prav tako kot oljke.
Sestavine
- 2 kg nezrelih drnulj
- 1,5 litra vode
- 200 g soli
Postopek
1ล e nezrele drnulje operemo, naloลพimo v kozarec in zalijemo s ฤisto vodo. Vodo kar teden dni vsak dan menjavamo, nakar drnulje zalijemo s slanico, ki smo jo pripravili iz prevrete vode in soli.
2Z drnuljami se kot zaฤimbe zelo skladajo koper, komarฤek, bazilika in jih lahko dodamo v slanico.
Marmelada iz drnulj
Z veseljem jo boste uporabili kot dodatek k jedem, ลกe posebej mesnim.
Sestavine
- 1 kg drnulj
- 500 g ลพelirnega sladkorja
- pektin
- lupinica 2 neลกkropljenih limon
Postopek
1Drnulje operemo, damo v posodo, zalijemo z malo vode – naj jih komaj prekriva, ter jih na srednjem ognju do mehkega duลกimo. Nekateri jih razkoลกฤiฤijo sredi tega procesa, ko so drnulje ลพe malo mehke. Drugi poฤakajo do konca in s koลกฤico odpravijo takrat.
2Ko so povsem mehke, jih pretlaฤimo skozi gosto cedilo in odstranimo koลกฤice.
3Na pol kilograma pretlaฤene sadne mase dodamo ฤetrt kg sladkorja in vreฤko pektina ter kuhamo, dokler se marmelada ne zgosti. Dodamo ลกe nastrgano lupino dveh ekoloลกko pridelanih pomaranฤ ali limon.
4Marmelado shranimo v steriliziranih steklenih kozarฤkih, ki naj bodo polni do roba, da v njih ne ostane niฤ zraka. Pokrovฤek lahko prej premaลพemo tudi z rumom. Nepreduลกno zaprte hranimo v hladilniku.
5Drnulje med kuhanjem marmelade lahko zmeลกamo tudi s sadjem – na 1 kg drnulj lahko dodamo na primer pol kg breskev.
Drnuljeva omaka
1Drnulje najprej pokuhamo, pretlaฤimo in prepasiramo, da odstranimo koลกฤice. V maso dodamo zmerne koliฤine sladke ali kisle smetane. Zaฤinimo lahko na razliฤne sladke ali pikantne naฤine – z muลกkatnim oreลกฤkom, tekoฤim medom, cimetom, kardamomom, janeลพem, kumino, sveลพe sesekljanim majaronom, koprom, ingverjem, poprom …
2Dobro premeลกamo in z zmesjo prelijemo sadne solate in slaลกฤice. Kremasta sladko-kisla-pikantna omaka se prileลพe tudi k mesnim jedem.
Suhe drnulje v ลพganju
ลฝganje, v katerem so namoฤeni plodovi narave, je star naฤin, kako ohraniti zdravilne uฤinke zeliลกฤ in divjih rastlin.
Sestavine
- 0,5 kg suhih drnulj
- 1,5 litra ลพganja
1Plastenko s ลกirokim vratom do ฤetrtine napolnimo s suhimi drnjulami ter jih zalijemo z ลพganjem. Zapremo jo in pustimo vsaj en mesec, naj poฤiva. Zatem tekoฤino skozi gazo precedimo in shranimo v stekleniฤkah.
Drenova kopel
Drenovo kopel uporabljamo ob revmatizmu, putiki, vzkipljivih otrocih in mladostnikih. Drenovo lubje, les in liste so pol ure kuhali v veฤji koliฤini vode, zatem pa zvarek zlijemo v kad in se okopali. S takลกno kopeljo so razstrupljali telo in to ponovili tudi trikrat na teden.
ฤe te zanima …
… rastline, ki jih zalivamo s ฤajem, pripravljenim iz listov rumenega drena, rastejo hitreje in so bolj zdrave.
… rumeni dren je pomemben del prehrane gozdnih ลพivali, cvetovi pa predstavljajo eno prvih ฤebeljih paลก v letu.
… dren ima globok in razvejan koreninski sistem ter se uporablja za pogozdovanje in prepreฤuje erozijo. Je tudi okrasna rastlina in jo vidimo v vrtovih in parkih, ki razveseljuje ne le s cvetovi, temveฤ tudi jesenskimi rdeฤimi list in rdeฤimi vejicami, ki so pozimi lep kontrast sivi ali zasneลพeni porkrajini.
… rumeni dren je ฤislan kot trden in na vremenske vplive tako zelo odporen les, da lahko ลพivi tudi veฤ stoletij. Ne preseneฤa, da so mu ลพe stari Rimljani dali ime “rog” (Cornus).
… les rumenega drena je zelo gost in v vodi ne plava. Uporabljajo ga strugarji in kolarji. V preteklosti so iz njega izdelovali loke, kopja in razliฤna orodja. Iz lubja je mogoฤe pridobivati rdeฤe barvilo, iz listov pa tanin.
… na Kozjanskem so bili na dren tako navezani, da so mu peli pesmi in gotovo sodi med slovenske simbole. Znan je rumeni dren na Kriลพah.



(A drnulje za uporabo zahtevajo nekaj potrpeลพljivosti, saj postanejo sladke in primerne za uลพivanje ลกele ob prvi slani, ki jim odvzame trpkost in prinese sladkobo.)
S tem ste povedali da drnulj in drena sploh ne poznate.
Kako naj slana posladi drenulje, ฤe pa dozorijo in odpadejo ลพe v mesecu avgustu? Kako naj vaลกe recepte potem vzamem kot verodostojne, ฤe drena ne poznate in oฤitno uporabljate neverodostojne prevode od kdo ve kje.
S prvo slano postanejo sladke in primerne za uลพivanje drnulje, ki imajo temno modre jagode, rdeฤe drnulje pa so uลพitne na jesen, ko se tudi obarvajo rdeฤe in dobijo jajฤasto, podolgovato obliko. Se opraviฤujemo za nenamerno napako, dejansko nam jo je zagodel ลกkrat.
ฤe so prej dozorele si pomagam tako da jih dam v skrinjo in zamrznem namesto slane isto ล ipek