Zaradi svojih grenฤin je regrat (Taraxacum officinale) zelo cenjeno domaฤe zdravilo. Skozi vse dele rastline teฤe lepljiv, uลพiten mleฤni sok – mleฤek, ki ima zdravilne uฤinke.
Osebna izkaznica regrata
Ime: regrat (Taraxacum officinale L.)
Nabiramo: od marca do maja
Regrat krepi telo, izboljลกuje presnovo, ฤisti kri. Uporabljamo zelene dele regrata, predvsem liste, in tudi korenino. Liste uporabljamo zlasti kot diuretik, korenino pa za izboljลกanje prebave in spodbujanje apetita. V regratu je tudi inulin, ki zniลพuje raven sladkorja v krvi.
Nabiranje in suลกenje
Korenino in zeliลกฤe te zelnate trajnice nabiramo spomladi pred cvetenjem, saj je takrat v njem najveฤ grenฤin. ฤas cvetenja je obiฤajno v drugi polovici aprila in zaฤetku maja, kjer je pomlad toplejลกa pa vzcveti ลพe konec marca. Takrat nabiramo liste, uporabljamo pa jih tako sveลพe kot posuลกene.
Za pripravo regratovega medu poฤakamo, da so cvetki ลพe rumeni, nabiramo pa jih, ko je njihova sredica ลกe zaprta – ko je ลกe videti rumeno kroglico, ki je zrel cvet nima veฤ in je tako zanimiva ฤebelam. V tej kroglici je tisto, kar nas zanima.
Kdaj ga uporabljamo?
Regratovi pripravki spodbujajo delovanje vseh ลพlez in muskulaturo prebavnega trakta. Poveฤajo izloฤanje ลพlez slinavk, ลพelodฤnih in ฤrevesnih ลพlez, jeter, ลพolฤnika in trebuลกne slinavke.
ฤaji spodbujajo presnovo, vplivajo na organe za izloฤanje ter pospeลกujejo izloฤanje odveฤnih snovi iz telesa, prekrvavitev ledvic in poveฤano izloฤanje seฤa. Grenฤine spodbujajo tudi delovanje bronhialnih ลพlez in olajลกujejo izkaลกljevanje.
ฤaje uporabljamo za spomladanske kure, za zniลพanje telesne teลพe, kot diuretik – torej za odvajanje odveฤne vode iz telesa. Regrat je uporaben tudi v krmi za ลพivali, saj vpliva na njihovo prebavo in dobro poฤutje. Poveฤa jim tek, stimulira ลพleze ลพelodca in trebuลกne slinavke. Za recepte o zeliลกฤih nam je lahko v oporo knjiga Zdravilne rastline na Slovenskem, kot je bila tudi nam.
Priprava ฤaja
Pijemo ga predvsem za odvajanje vode. Vzamemo 2 ฤajni ลพliฤki meลกanice korenin in zeliลกฤa ter naredimo poparek in meลกanico prelijemo z 2 dcl vroฤe vode.
Opozorilo: voda, ki jo bomo uporabili, naj prej zavre, nakar jo pustimo nekaj minut, da se ohladi na temperaturo 80 stopinj Celzija.
Poparek pokrijemo, pustimo 5 do 10 minut, medtem pa veฤkrat premeลกamo. Dolgo vretje bi uniฤilo uฤinkovine. Pijemo zjutraj in zveฤer po eno skodelico ฤaja, najbolje pol ure pred jedjo. ฤe pripravljamo zavretek, 1 ฤajno ลพliฤko meลกanice regrata prelijemo z 2 dcl hladne vode, pustimo, da zavre in na najmanjลกem ognju kuhamo 5 do 10 minut. Odstavimo, precedimo in pijemo.
Priprava soka
Tri pesti sveลพih listov prelijemo s 50 ml vode in jih v meลกalniku dobro zmeljemo. Nastali sok odcedimo oziroma filtriramo. Hranimo v hladilniku. Kot kuro jemljemo 3x dnevno po eno veliko ลพlico. Sveลพi sok pospeลกuje krvni obtok, izloฤamnje vode in olajลกuje prebavo.
ฤajna meลกanica
Za boljลกe delovanje jeter, ลพolฤnika in ฤrevesja uporabljamo regratovo korenino in zel v meลกanici s potroลกnikom in bedrencom (vzamemo v razmerju po 40 g, 40 g in 20 g). Iz dveh ฤajnih ลพliฤk na skodelico vode pripravimo poparek. Pijemo po eno do tri skodelice ฤaja na dan, pol ure pred jedjo.
ฤaj, ki “ฤisti” koลพo in izboljลกa delovanje jeter, ฤrevesja in ledvic, je sestavljen iz regratove meลกanice korenin in zeli, cveta oslada, zeli ฤrne mete in korenike pirnice (vseh vzamemo po 20 g). Dve ฤajni ลพliฤki meลกanice prelijemo s skodelico hladne vode in namakamo 6 do 8 ur. Nato zavremo. Po eno do dve skodelici nesladkanega ฤaja na dan pijemo 4 do 6 tednov.

