Regrat

Znam svetuje

Zaradi svojih grenฤin je regrat (Taraxacum officinale) zelo cenjeno domaฤe zdravilo. Skozi vse dele rastline teฤe lepljiv, uลพiten mleฤni sok – mleฤek, ki ima zdravilne uฤinke.

Osebna izkaznica regrata

Ime: regrat (Taraxacum officinale L.)

Nabiramo: od marca do maja

Regrat krepi telo, izboljลกuje presnovo, ฤisti kri. Uporabljamo zelene dele regrata, predvsem liste, in tudi korenino. Liste uporabljamo zlasti kot diuretik, korenino pa za izboljลกanje prebave in spodbujanje apetita. V regratu je tudi inulin, ki zniลพuje raven sladkorja v krvi.

Nabiranje in suลกenje

Korenino in zeliลกฤe te zelnate trajnice nabiramo spomladi pred cvetenjem, saj je takrat v njem najveฤ grenฤin. ฤŒas cvetenja je obiฤajno v drugi polovici aprila in zaฤetku maja, kjer je pomlad toplejลกa pa vzcveti ลพe konec marca. Takrat nabiramo liste, uporabljamo pa jih tako sveลพe kot posuลกene.

Za pripravo regratovega medu poฤakamo, da so cvetki ลพe rumeni, nabiramo pa jih, ko je njihova sredica ลกe zaprta – ko je ลกe videti rumeno kroglico, ki je zrel cvet nima veฤ in je tako zanimiva ฤebelam. V tej kroglici je tisto, kar nas zanima.

Kdaj ga uporabljamo?

Regratovi pripravki spodbujajo delovanje vseh ลพlez in muskulaturo prebavnega trakta. Poveฤajo izloฤanje ลพlez slinavk, ลพelodฤnih in ฤrevesnih ลพlez, jeter, ลพolฤnika in trebuลกne slinavke.

ฤŒaji spodbujajo presnovo, vplivajo na organe za izloฤanje ter pospeลกujejo izloฤanje odveฤnih snovi iz telesa, prekrvavitev ledvic in poveฤano izloฤanje seฤa. Grenฤine spodbujajo tudi delovanje bronhialnih ลพlez in olajลกujejo izkaลกljevanje.

ฤŒaje uporabljamo za spomladanske kure, za zniลพanje telesne teลพe, kot diuretik – torej za odvajanje odveฤne vode iz telesa. Regrat je uporaben tudi v krmi za ลพivali, saj vpliva na njihovo prebavo in dobro poฤutje. Poveฤa jim tek, stimulira ลพleze ลพelodca in trebuลกne slinavke. Za recepte o zeliลกฤih nam je lahko v oporo knjiga Zdravilne rastline na Slovenskem, kot je bila tudi nam.

Priprava ฤaja

Pijemo ga predvsem za odvajanje vode. Vzamemo 2 ฤajni ลพliฤki meลกanice korenin in zeliลกฤa ter naredimo poparek in meลกanico prelijemo z 2 dcl vroฤe vode.

Opozorilo: voda, ki jo bomo uporabili, naj prej zavre, nakar jo pustimo nekaj minut, da se ohladi na temperaturo 80 stopinj Celzija.

Poparek pokrijemo, pustimo 5 do 10 minut, medtem pa veฤkrat premeลกamo. Dolgo vretje bi uniฤilo uฤinkovine. Pijemo zjutraj in zveฤer po eno skodelico ฤaja, najbolje pol ure pred jedjo. ฤŒe pripravljamo zavretek, 1 ฤajno ลพliฤko meลกanice regrata prelijemo z 2 dcl hladne vode, pustimo, da zavre in na najmanjลกem ognju kuhamo 5 do 10 minut. Odstavimo, precedimo in pijemo.

Priprava soka

Tri pesti sveลพih listov prelijemo s 50 ml vode in jih v meลกalniku dobro zmeljemo. Nastali sok odcedimo oziroma filtriramo. Hranimo v hladilniku. Kot kuro jemljemo 3x dnevno po eno veliko ลพlico. Sveลพi sok pospeลกuje krvni obtok, izloฤamnje vode in olajลกuje prebavo.

ฤŒajna meลกanica

Za boljลกe delovanje jeter, ลพolฤnika in ฤrevesja uporabljamo regratovo korenino in zel v meลกanici s potroลกnikom in bedrencom (vzamemo v razmerju po 40 g, 40 g in 20 g). Iz dveh ฤajnih ลพliฤk na skodelico vode pripravimo poparek. Pijemo po eno do tri skodelice ฤaja na dan, pol ure pred jedjo.

ฤŒaj, ki “ฤisti” koลพo in izboljลกa delovanje jeter, ฤrevesja in ledvic, je sestavljen iz regratove meลกanice korenin in zeli, cveta oslada, zeli ฤrne mete in korenike pirnice (vseh vzamemo po 20 g). Dve ฤajni ลพliฤki meลกanice prelijemo s skodelico hladne vode in namakamo 6 do 8 ur. Nato zavremo. Po eno do dve skodelici nesladkanega ฤaja na dan pijemo 4 do 6 tednov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite