Kako si pripravimo dober čaj

Morda vas zanima

- Oglas -

Priprava čaja je nekaj zelo preprostega in okusnega, če se ravnamo po drobnih, a pomembnih pravilih. Voda, ki smo jo zavreli, je za čaj še prevroča, saj uniči vse njegove zdravilne sestavine, zato vedno počakajmo, naj se ohladi na 80 stopinj Celzija, preden vanjo damo čaj.

V veliko pomoč nam je kuhinjski termometer, vendar pa lahko tudi na oko določimo, kdaj je voda pravšnje temperature – takrat, ko se začnejo na dnu posode delati mehurčki. Še eno možnost imamo – vreli vodi zgolj dodamo tretjino mrzle vode.

Posodo, v katero smo dali čaj, vedno pokrijemo. Na škatlah zeliščnih, pravih in sadnih čajih vedno piše, koliko časa naj bi čajno vrečko pustili v vodi, na splošno pa velja, da je čaj iz suhih zelišč pripravljen po 2 do 3 minutah. Sveže rastline v vodi pustimo 10 minut, zeleni in črni čaji pa imajo svoja pravila o 2 do 3 minutah, nakar postajajo že grenki.

Ko čaj sladkamo z medom in obogatimo z limoninim sokom, vedno počakamo, da se ohladi in postane mlačen, saj vročina izniči tako sestavine v medu kot vitamin C, ki je v limoni.

Pomen dobrega čajnika

Če smo resnični ljubitelji čaja, bomo pravi čaj pripravili v glinenem, keramičnem, steklenem ali litoželeznem čajniku, tradicionalisti pa bi rekli, da veljata samo glineni in keramični.

Čajnikov nikoli ne pomivajmo s čistilnimi sredstvi, saj ga bomo povsem uničili. Zadostuje čiščenje z vročo vodo in čajnik bo čist. In če je le mogoče, eno posodo ali čajnik namenimo le pripravi pravega čaja in ne tudi drugih čajnih mešanic.

Vodo zavrimo v stekleni ali kovinski posodi, ki ne sme biti aluminijasta. Nato ji dodajmo čaj. Na vsako skodelico damo 1 žličko čaja, preizkušeno pravilo pa še pravi, da dodamo 1 žličko še za čajnik.

Pravemu čaju dovolimo, da v vodi miruje 2 do 5 minut. Po 2 do 3 minutah je čaj poživljajoč, saj se izloči večji del kofeina. Če počakamo še nekaj minut, se začne izločati več čreslovin in je napitek bolj pomirjujoč. Po več kot 5 minutah pa postane čaj zgolj trpek in nima svojega pravega namena.

Čaj iz trdih delov rastlin

Korenine rastline prevremo, in sicer jih pustim, da vrejo 5 do 10 minut. Če imamo lubje, naj vre do 20 min. Ko ogenj ugasnemo, prevretek pustimo še 5 minut v vodi, nakar ga precedimo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad