Čaj iz cimeta topi kilograme

Znam svetuje

Čaj iz cimeta topi kilograme zaradi svojih eteričnih olja in vlaknin. Obenem pomaga uravnotežiti prebavo, odličen je ob zaprtju in driski. Uporabite cejlonski cimet, ki je bolj kakovosten v primerjavi s kitajskim cimetom, čeprav prav njega običajno najdemo v trgovinah. Oba sta koristna za zdravje, na dolgi rok pa je cejlonski cimet boljši, saj ima manj kumarina, ki lahko, če ga dolgo uživamo, vpliva na jetra in ledvice. Cejlonski cimet ima kar 250x manj kumarina.

Sestavine za čaj iz cimeta

  • 1 žlica cimeta v prahu
  • 1 žlici meda
  • 2 dcl vrele vode

Postopek

1Žlico mletega cimeta prelijte z 2 dcl vrele vode. Počakajte, da se ohladi, nakar je cimetov čaj pripravljen. Posladkajte ga še z medom in to je to. Čaj iz cimeta je pripravljen.

Uporaba

Spijte pol kozarca čaja zjutraj, drugo polovico pa zvečer. Vztrajajte nekaj tednov, lahko pa pitje čaja iz cimeta postane tudi vaša vsakodnevna navada.

Čaj iz cimeta in meda zdravi različne bolezni:

  • prehlad
  • artritis in boleče sklepe
  • znižuje sladkor v krvi ter je primeren za diabetike
  • znižuje holesterol
  • težave s srcem in ožiljem
  • vnetje mehurja
  • gastritis
  • okrepi nas v boju zoper gripo in ostale viroze
  • zdravi kronično utrujenost, telesu daje energijo
  • obnavlja celice

Zdravilnost cimeta

Cimet je začimba, pridobljena iz lubja različnih vrst rastlin rodu Cinnamomum. Najpogosteje se uporabljata dve glavni vrsti cimeta: cejlonski cimet (Cinnamomum verum L.) in kitajski cimet (Cinnamomum cassia L.).

Cimetaldehid: Glavna aromatična spojina, ki daje cimetu značilen okus in vonj. Kitajski cimet ima kar 95% te spojine ter je veliko bolj aromatičen od cejlonskega.

Eugenol: Aromatična spojina, ki doda pikanten in rahlo začinjen okus cimetu.

Linalool: Aromatična spojina, ki ima blažilne lastnosti.

Kumarini: Skupina spojin, ki prispevajo k vonju cimeta in imajo tudi nekatere biološke učinke.

Proantocianidini: Antioksidativne spojine, ki pomagajo zaščititi celice pred oksidativnim stresom.

Cimetov kis: Vsebuje tudi majhne količine kislin, ki prispevajo k okusu in imajo lahko tudi nekatere koristne lastnosti, kot so antibakterijski učinki.

Vlaknine: Cimet vsebuje tudi nekaj vlaknin, ki lahko koristijo prebavi.

Mangan: V sledovih najdemo mineral, ki ima vlogo pri presnovi in tvorbi kosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite