Skutina sladica je idealna za trenutke, ko potrebujemo nekaj hitrega, sočnega, rahlega in seveda okusnega. Zamešana je v 5 minutah, za peko potrebujemo še približno 50 minut, ko jo ponudimo, pa jo lahko prelijemo s sadnim prelivom, skuhanim v domači kuhinji.
Sestavine za skutino sladico
Biskvit
- 3 jajca
- 6 žlic sladkorja
- 5 žlic olja
- 8 žlic pšenične moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
Nadev
- 2 jajci
- 4 žlice sladkorja
- 1 rumov sladkor
- 250 g skute
- 1 grški jogurt (125g)
- 1 zavitek praška za vanilijev puding
Postopek
Biskvit
1V skledi najprej gladko stepemo jajca in sladkor. Mešamo toliko časa, da zmes postane penasta in se sladkor povsem raztopi. Po naših izkušnjah je to tudi zagotovilo, da bo biskvit res uspel. Dodamo olje. Moko in pecilni prašek presejemo in dodamo zmesi. Vlijemo jo v pekač, obložen s peki papirjem, ampak ŠE NE SPEČEMO.
2Umešamo jajca s sladkorjem ter z rumovim ali vaniljevim sladkorjem. Ko zmes postane gladka, dodamo skuto, grški jogurt in zavitek praška za puding. Dobro umešamo, da ni ostankov grudic. Skutin nadev počasi vlijemo čez nepečeno maso za biskvit. Nadev bo potonil v biskvit.
Peka
3Pečico ogrejemo na 200°C. Pečemo najprej 30 minut na 180°C, nato še 20 minut na 200 °C. Ko menimo, da je pecivo pečeno, v maso zapičimo zobotrebec in obenem tudi rahlo zanihamo pekač. Če se masa oprijemlje zobotrebca in pecivo še “valovi”, podaljšamo pečenje za par minut. Če se skutina sladica med pečenjem po vrhu rjavkasto obarva, jo pokrijemo s peki papirjem in nadaljujemo s peko. Pečeni kolač je še precej rahel, a se med hlajenjem strdi in nekoliko upade. Ohladimo ga v modelu.
4Nekateri ta recept uspešno preizkušajo tudi tako, da biskvit najprej spečejo, in sicer ga za približno 2 minuti potisnejo v pekač, preden nanj dajo nadev, nakar vse skupaj pečejo do konca. Karkoli se odločite storiti, je prav.
5Če pečete v tortnem modelu, ga obvezno obložite s peki papirjem. Najlajžje boste to storili, če boste peki papir zmečkali in zmočili z vodo, saj vas bo tako bolj ubogal, nato ga poravnajte in obložite na model. Skutina sladica zraste visoko kot biskvit za torto in jo tudi režemo kot torto. Kdor ima rad kocke, naj vzame pekač velikosti 35×40 ali podobnega. Ko zlijete nadev na testo, ga vlivajte vedno po diagonali pekača, saj vam tako ne bo izpodrinilo testa.
6V sladico lahko damo tudi poljubno sadje ali oreščke. Rozine seveda prej očistimo, operemo in posušimo. Posušene po okusu poškropimo z rumom, a le, če je sladica namenjena odraslim. Za otroke jih namočimo v soku. Nato jih vmešamo v nadev, da se gladko povežejo.
Nasvet
Za popestritev sočnega skutinega kolača lahko uporabimo tudi žlico fino mletih mandljev ali lešnikov, ki jih gladko umešamo v testo. V zameno vzamemo proč žlico moke. Obstaja tudi čokoladna verzija, ko testu odvzamemo dve žlici moke in dodamo dve žlici kakava. Dodamo lahko koščke čokolade in kandirane koščke pomaranče. Čokoladni okus se fantastično ujema z odcejenimi višnjami. Uspešna je tudi verzija z breskvami iz kompota, ki jih narežemo na koščke. V nadev je primerno poleg skute dodati tudi mešanico sadnega jogurta in kisle smetane – če se odločimo za ta poskus, odvzamemo toliko žlic skute, kolikor smo dodali jogurta.
Spečeno pecivo lahko tudi zamrznemo. Odmrznjeno je enako dobro in sočno.
Nekaj previdnosti zahteva doziranje pecilnega praška, saj je cela vrečka resnično preveč. Dovolj sta 2 čajni žlički. Vredno je poskusiti tudi s pecilnim praškom iz vinskega kamna. Uporabo sode bikarbone odsvetujemo. Če v nadev damo malo limoninega soka in 2 žlici gresa, postane še bolj puhast in rahel.
Skutino torto lahko prelijete z raznimi sadnimi prelivi oz marmeladami. Posebno v tem času, ko so na vrtu ali tržnici sveže jagode, maline, ribez, češnje in še kaj, prelive skuhajte sami. Sadju dodamo zgolj sladkor in limonin sok po okusu ter toliko vode, da bo končni izdelek opravičil ime preliv, nakar vse dobro prekuhamo in precedimo.