Sicer ni pravi tiramisu, je pa božanski. Lahek, svež in taaakoooo aromatičen! Z lahkoto rečem, da je tiramisu z jagodami in belo čokolado ena najljubših sladic in je večkrat na jedilniku skozi vse leto. Bela čokoladna krema se odlično poda k jagodam, nežna limonina nota pa doda tisto piko na i.
Sestavine za tiramisu z jagodami in belo čokolado
Macerirane jagode
- 400 g svežih jagod
- 2 vaniljeva sladkorja
Sladkorna raztopina
- 5 dl vode
- 40 g limoninega sladkorja
- sok, ki so ga spustile jagode
Bela čokoladna krema
- 150 g kvalitetne bele čokolade
- 500 g sira mascarpone
- 40 g sladkorja v prahu
- 250 g sladke smetane za stepanje
Premaz
- 250 g sladke smetane za stepanje
- 1 zavitek utrjevalca za smetano (Kremfix)
- kakav v prahu za posip
In še
- 30 savoiardi (bebi) piškotov
Postopek
Macerirane jagode
1Jagode operemo in narežemo na drobne kocke.
2Zmešamo jih z vaniljevim sladkorjem in pustimo, da odstojijo do uporabe oz. vsaj eno uro.
3Jagode občasno premešamo.
Sladkorna raztopina
1Vodo z limoninim sladkorjem segrejemo do vretja in ohladimo.
2Jagode odcedimo in sladkorni raztopini prilijemo sok, ki je nastal v postopku maceriranja.
Bela čokoladna krema
1Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno.
2Belo čokolado stopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici s 15 sekundnimi intervali.
3Sir mascarpone gladko razmešamo s sladkorjem v prahu, dodamo še toplo čokolado in premešamo, da se sestavine povežejo.
4V dveh korakih z lopatko primešamo stepeno smetano in kremo razdelimo na dva enaka dela.
Premaz
1Sladko smetano stepemo z utrjevalcem. Pazimo, da je ne stepemo preveč čvrsto, saj mora biti lepo mazljiva.
Sestavljanje
1Da bomo lepo zapolnili celotno površino pekača, velikosti 18×28 cm, potrebujemo za vsako plast 15 piškotov, in sicer 12 celih in 3 prerezane na pol (tako, da dobimo 6 polovičk).
2Piškote na hitro z obeh strani pomočimo v sladkorno raztopino in polagamo vodoravno v dve vrsti po 6 celih piškotov in nato še 6 polovičk, da zapolnimo pekač.
3Piškote premažemo s polovico kreme in površino poravnamo.
4Po kremi razporedimo polovico jagod in postopek ponovimo (piškoti, krema, jagode).
5Tiramisu postavimo za eno uro v hladilnik, da se krema učvrsti.
6Ko je krema dovolj čvrsta, tiramisu enakomerno premažemo s stepeno smetano in obilno posujemo s kakavom.
7Dobro ohlajen tiramisu narežemo na kocke in poljubno dekoriramo.