Tiramisu z jagodami in belo čokolado

Znam svetuje

Sicer ni pravi tiramisu, je pa božanski. Lahek, svež in taaakoooo aromatičen! Z lahkoto rečem, da je tiramisu z jagodami in belo čokolado ena najljubših sladic in je večkrat na jedilniku skozi vse leto. Bela čokoladna krema se odlično poda k jagodam, nežna limonina nota pa doda tisto piko na i.

Sestavine za tiramisu z jagodami in belo čokolado

Macerirane jagode

  • 400 g svežih jagod
  • 2 vaniljeva sladkorja

Sladkorna raztopina

  • 5 dl vode
  • 40 g limoninega sladkorja
  • sok, ki so ga spustile jagode

Bela čokoladna krema

  • 150 g kvalitetne bele čokolade
  • 500 g sira mascarpone
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 250 g sladke smetane za stepanje

Premaz

  • 250 g sladke smetane za stepanje
  • 1 zavitek utrjevalca za smetano (Kremfix)
  • kakav v prahu za posip

In še

  • 30 savoiardi (bebi) piškotov

Postopek

Macerirane jagode

1Jagode operemo in narežemo na drobne kocke.

2Zmešamo jih z vaniljevim sladkorjem in pustimo, da odstojijo do uporabe oz. vsaj eno uro.

3Jagode občasno premešamo.

Sladkorna raztopina

1Vodo z limoninim sladkorjem segrejemo do vretja in ohladimo.

2Jagode odcedimo in sladkorni raztopini prilijemo sok, ki je nastal v postopku maceriranja.

Bela čokoladna krema

1Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno.

2Belo čokolado stopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici s 15 sekundnimi intervali.

3Sir mascarpone gladko razmešamo s sladkorjem v prahu, dodamo še toplo čokolado in premešamo, da se sestavine povežejo.

4V dveh korakih z lopatko primešamo stepeno smetano in kremo razdelimo na dva enaka dela.

Premaz

1Sladko smetano stepemo z utrjevalcem. Pazimo, da je ne stepemo preveč čvrsto, saj mora biti lepo mazljiva.

Sestavljanje

1Da bomo lepo zapolnili celotno površino pekača, velikosti 18×28 cm, potrebujemo za vsako plast 15 piškotov, in sicer 12 celih in 3 prerezane na pol (tako, da dobimo 6 polovičk).

2Piškote na hitro z obeh strani pomočimo v sladkorno raztopino in polagamo vodoravno v dve vrsti po 6 celih piškotov in nato še 6 polovičk, da zapolnimo pekač.

3Piškote premažemo s polovico kreme in površino poravnamo.

4Po kremi razporedimo polovico jagod in postopek ponovimo (piškoti, krema, jagode).

5Tiramisu postavimo za eno uro v hladilnik, da se krema učvrsti.

6Ko je krema dovolj čvrsta, tiramisu enakomerno premažemo s stepeno smetano in obilno posujemo s kakavom.

7Dobro ohlajen tiramisu narežemo na kocke in poljubno dekoriramo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite