Če naberemo več gob, kot jih lahko pojemo, predlagamo, da sivke vložite v kis. V zimskih dneh bodo tako vložene gobe popestrile vsak narezek.
Sestavine za zimsko kolobarnico vloženo v kisu
- 1 kg sivk
- 5 dl kisa za vlaganje
- 1 l vode
- 4 očiščene šalotke
- 4 olupljene stroke česna
- 1 žlico popra v zrnju
- 4 lovorove liste
- 1 velika žlica soli
Postopek
1Za vlaganje izberemo zdrave in čvrste gobe. Gobe temeljito očistimo. Manjše pustimo kar cele, večje pa narežemo na kose.
2Kozarce za vlaganje – potrebujemo štiri manjše – dobro operemo in jih za 10 minut postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 100°C.
3V večjem loncu zavremo vodo, jo izdatno solimo in vanjo stresemo očiščene in narezane sivke. Vremo približno dve minuti, nato jih precedimo in oplaknemo s hladno vodo.
4V drugem loncu zavremo kis, vodo, šalotke, česen in poper v zrnju.
5Sivke porazdelimo v štiri kozarčke, v vsakega dodamo en strok česna, eno šalotko, lovorov list in nekaj zrn popra.
6Zalijemo z vrelim kisom, kozarce dobro zapremo in pokrijemo, da se počasi ohlajajo.
Nasvet
Izbiramo tako velike kozarčke, da bomo gobe pojedli naenkrat, saj odprtih gob ne shranjujemo.