Okusna, v pečici zapečena sladica, ki si jo lahko pripravimo za večerjo, posebno takrat ko smo za kosilo jedli enolončnico. Z orehi napolnimo 6 palačink, ostale spravimo za zajtrk.
Sestavine
Palačinke
- 500 ml mleka
- približno 250 g moke
- 1 jajce
- 2 žlici ruma
- 1 zvrhana žlica sladkorja
- ščepec soli
- olje za peko palačink
Nadev
- 300 g mletih orehov
- 250 ml sladke smetane za stepanje
- limonina lupinica
- 70 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
Preliv
- 2 dcl mleka
- 2 dcl sladke smetane
- 1 vaniljev sladkor
- 1 žlica sladkorja
- 2 jajci
Postopek
1Sestavine za palačinke z električno metlico zmešamo v testo in jih spečemo. Palačinke naj ne bodo pretanke.
2Mletim orehom dodamo oba sladkorja in limonino lupinico in jih prelijemo s smetano, ki smo jo prej segreli. Dobro premešamo, masa mora biti nekoliko redkejša ampak ne preveč tekoča, da nam nadev ne bo lezel ven.
3Palačinko namažemo z orehovim nadevom, po celi površini, le pri enem robu pustimo 3 cm prostora. Dva nasprotna robova zavihnemo navznoter, da nam nadev me bo uhajal in palačinko zvijemo v rolico. Zavijamo proti robu, ki ga nismo namazali.
4Palačinke zlagamo v pekač, ki ga dobro namažemo z maslom. Na koncu pripravimo še preliv, tako da vse sestavine zmešamo z električno metlico in preliv polijemo po palačinkah.
5Palačinke damo v pečico, ki smo jo segreli na 180°C in pečemo približno 30 minut, toliko da preliv zakrkne in se lepo zapeče.