ฤudovito darilo ฤebel je okusno, zdravo in uporabno ne glede na njegovo sestavo. A vendar se vฤasih vpraลกamo, za kakลกno teลพavo je katera vrsta medu najbolj primerna.
Cvetliฤni med
Ima veฤ eteriฤnih olj in otroci ga imajo posebej radi. Zlasti primeren je za srฤne bolnike, ob dihalnih teลพavah, tudi ginekoloลกkih problemih in avitaminozi, ki nastane ob dolgem pomanjkanju vitaminov. Krepi imunski sistem.
Kostanjev med
Pomaga ob teลพavah z ลพelodcem, ลพolฤjo, dvanajsternikom, zdravi jetra, ฤisti bakterije, ki povzroฤajo vnetja mehurja. Krepi srฤno miลกico. Primeren je za peko peciv in medenjakov.
Gozdni med
V njem je celo 13 krat veฤ mineralov kot v cvetliฤnih vrstah meda. Ima veliko soli ลพeleza, zato izboljลกuje kri in tudi spodbuja rast, kar je pomembno zlasti v otroลกtvu. Koristen je ob anemiji, ginekoloลกkih teลพavah, boleznih dihal.
Akacijev med
primeren je za prebavne teลพave, umirja organizem. Ker ima visok deleลพ fruktoze, je primeren za sladkorne bolnike. Primeren je tudi za otroke do tretjega leta starosti, saj je neลพen.
Lipov med
Razkuลพuje telo in ga umirja. Uporabljamo ga ob gripi, prehladu, bronhitisu in ostalih dihalnih teลพavah. Ker spodbuja potenje, je priporoฤljivo, da po uลพivanju lipovega meda nekaj ฤasa poฤivamo v postelji.
ลฝajbljev med
Zdravi vnetja v ustni votlini in bolezni dihal, prehlade s suhim kaลกljem. Pomaga tudi ob alergijah, ki jih spremlja vnetje nosne sluznice.
Med oljne repice
Je odliฤen zoper bakterije in pripravo izdelkov, ki jim je osnova mleฤek.
Kaj vsebuje med?
V medu je okrog 80 odstotkov veฤinoma grozdnega in sadnega sladkorja, nekaj je tudi trsnega sladkorja in maltoze. Od 15 do 20 odstotkov je vode. V njem so ลกe organske spojine, aminokisline in acetilholin, ki pomirja in prepreฤuje pozabljanje.
Vsebuje tudi vitamine in minerale – vitamine skupine B, in sicer B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, holin, inozitol, ter vitamine A, D, E, K in C.
Vsebuje tudi karotenoidne in flvonoidne snovi ter encime, hormone, protibakterijske in aromatiฤne snovi. Nekaj je tudi sadnih kislin – jabolฤna, citronska, maslena, jantarjeva in druge.
Od mineralov je najveฤ kalija, ลพeleza, bakra, mangana, fosforja, silicija, magnezija, natrija in v sledovih joda, selena, cinka, kroma in bora.
Protibakterijsko delovanje meda naj bi bilo povezano tudi z zelo majhnimi koliฤinami vodikovega peroksida. Ta nastaja s pomoฤjo encima glukooksidaza, ki razkuลพuje, ter glukonske kisline, ki je antibiotik in deluje predvsem na celice v ustih, ลพrelu in dihalnih poteh, bakterijam odteguje vodo in jih dobesedno zakrkne. Podobno pri temnih medih je med aminokislinami tudi prolin, ki pomaga pri zdravljenju ateroskleroze.
