Mangova dvobarvna panakota je osveลพujoฤa poslastica, ki zdruลพuje bogate okuse manga in neลพnost vanilije. Ta elegantna sladica bo navduลกila vaลกe brbonฤice s svojo mehkobo in kontrastno kombinacijo barv. Zaฤnite s pripravo gladke mangove panakote, ki bo s svojo intenzivno oranลพno barvo pritegnila pozornost ลพe na prvi pogled. Sledi ji plast neลพne vanilijeve panakote, ki jo boste obฤutili kot neลพen objem na jeziku. Skupaj ustvarjata popolno ravnoteลพje med sladkostjo in aromo ter zagotavljata popolno zadovoljstvo za vaลกe brbonฤice. Ta recept je odliฤna izbira za posebne priloลพnosti ali pa kar tako, ko si zaลพelite razvajati svoje najljubลกe ljudi s prefinjeno sladico.
Sestavine
- 3 mangovi sadeลพi
- 1 dcl vode
- 5 listiฤev ลพelatine
- 400 ml sladke smetane
- 60 g sladkorja
- 3 listiฤi ลพelatine
Postopek
1Dva manga olupimo in razreลพemo na koลกฤke. Uporabimo zrele sadeลพe, ki so bolj sladki, ฤe pa niso dovolj zreli, dodamo ลพlico ali dve sladkorja. Mangove koลกฤke stresemo v viลกjo in oลพjo posodo, dodamo vodo in po ลพelji tudi sladkor ter s paliฤnim meลกalnikom zmiksamo v gladek pire.
2Vse listiฤe ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzlo vodo. Mangov pire prelijemo v kozico in segrejemo do vretja. 5 listiฤev odcedimo (stisnemo z roko) in vmeลกamo v mangov pire. Nalijemo ga v kozarฤke, jih nagnemo (pomagamo si lahko z drugim, veฤjim kozarcem, posodico za kosmiฤe ali pekaฤem za muffine) in postavimo v zmrzovalnik za pribliลพno 15 minut, da se strdi.
3Sladki smetani dodamo sladkor in jo segrejemo, da se sladkor stopi. Vmes veฤkrat premeลกamo, zatem odstavimo in vmeลกamo 3 odcejene listiฤe ลพelatine. Smetano ohladimo, iz zmrzovalnika vzamemo kozarฤke z mangom in smetano nalijemo na strjen mangov pire. Pazimo, da bo pire res dovolj trd in se nam plasti ne bodo meลกale.
4Panakoto postavimo v hladilnik, najbolje ฤez noฤ, da se tudi smetanova polovica strdi. Naslednji dan oฤistimo tretji mango, ga nareลพemo na kocke, potresemo po panna cotti in postreลพemo. ฤe nam ostane ลกe kaj sveลพega manga, ga narezanega ponudimo zraven.
Ali ste vedeli?
Eksotiฤen izvor manga: Mango, glavna sestavina panakote, izvira iz Juลพne Azije in je eno najbolj priljubljenih tropskih sadeลพev na svetu. Obstaja veฤ kot tisoฤ vrst manga, od katerih vsaka prinaลกa svoj edinstven okus in teksturo.
Dvobarvni vizualni uฤinek: Dvobarvna panakota ne le oฤara s svojim okusom, ampak tudi z vizualnim uฤinkom. Kontrast med intenzivno oranลพno barvo mangove panakote in neลพno belo vanilijeve panakote ustvari privlaฤen videz, ki bo zagotovo navduลกil vaลกe goste.
Prijetna tekstura panakote: Panakota je italijanska sladica, ki ima ฤudovito gladko in kremasto teksturo. Ime “panakota” izhaja iz italijanske besede “panna cotta”, kar pomeni “kuhana smetana”. Ta jed je znana po svoji neลพnosti, ki se kar stopi v ustih.
Kreativno eksperimentiranje z okusi: Poleg mangove panakote lahko eksperimentirate z razliฤnimi okusi in dodatki. Dodajanje drugega sadja, kot so jagode ali maline, lahko ลกe okrepi okusno doลพivetje in dodaja dodatno dimenzijo sladici.
Enostavna priprava: Kljub svoji sofisticirani podobi je mangova dvobarvna panakota presenetljivo enostavna za pripravo. To je odliฤen recept za tiste, ki ลพelijo ustvariti vrhunsko sladico brez prevelikega truda.
S to panakoto lahko tako razvajate svoje brbonฤice kot tudi navduลกite svoje goste z edinstvenim in okusnim desertom.