Zdrobovi žličniki z jajcem

Morda vas zanima

- Oglas -

Rahli in okusni zdrobovi žličniki z jajcem oziroma grisovi knedlčki v goveji juhi vam bodo po tem receptu vedno uspeli. Okus knedlčkov iz grisa je nevtralen, z rahlo orehastim pridihom od grisa. Zaradi svojega nevtralnega okusa se lepo ujema z različnimi juhami in omakami, ki jih spremljajo. Recept nam da približno 10 knedlčkov.

Zdrobovi žličniki z jajcem in njihova uporaba

Zdrobovi žličniki z jajcem oziroma knedlčki iz grisa so vsestranska jed, ki se odlično poda k različnim jedem. Tu je nekaj načinov, kako jih lahko uporabite:

  1. Kot priloga k juham: Tradicionalno so zdrobovi žličniki odlična priloga k različnim juham. Dodajte jih v juho (na primer piščančjo ali govejo juho) in uživajte v okusu in teksturi.
  2. Z omakami: Knedlčke iz grisa lahko uporabite tudi z različnimi omakami, kot so paradižnikova, golaževa ali smetanova omaka. Postrezite jih kot dodatek, da absorbirajo okuse omake.
  3. S popečeno zelenjavo: Skupaj s popečeno zelenjavo, kot so bučke, korenje, paprika ali brokoli, predstavljajo odlično in enostavno vegetarijansko jed.
  4. S sirom: Zmešajte jih s stopljenim sirom in dodajte zelišča po okusu, nato oblikujte knedlčke in jih popecite. Tako dobite okusne in dekorativne sirove knedlčke.
  5. S kislim zeljem: Zdrobove žličnike lahko postrežete tudi s kislim zeljem ali repki. Kombinacija kislega zelja in nežnih knedlčkov je odlična.
  6. Z mesom: Postrezite jih kot prilogo k različnim mesnim jedem, kot so pečenke, golaži ali ocvrte mesne kroglice.
  7. S sadjem: Zdrobove žličnike lahko pripravite tudi sladke. Postrezite jih s sadjem, kot so jagode, maline ali jabolka, in potresite s sladkorjem ter cimetom.

Prehranska vrednost zdrobovih žličnikov z jajcem

Približna prehranska vrednost za eno porcijo (četrtina celotnega recepta):

  • Energijska vrednost: Približno 150-200 kcal
  • Beljakovine: Približno 3-5 g
  • Maščobe: Približno 5-7 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 20-25 g
  • Vlaknine: Približno 1-2 g
  • Sladkorji: Približno 1-2 g

Zdrobovi žličniki z jajcem ponujajo uravnoteženo prehransko vrednost z zmerno energijsko vrednostjo ter ravnotežjem med beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati. Bogati so s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, ki zagotavljajo energijo, ter vsebujejo zmerno količino beljakovin in maščob.

Sestavine za zdrobove žličnike z jajcem

  • 1 jajce
  • pšenični zdrob – gris
  • maslo (približno 15 g)

Postopek

1Maslo stopimo in pazimo, da ne bo vroče. Na kuhinjsko tehnico damo skledico in tehnico resetiramo. V skledico razbijemo jajce in ga stehtamo.

2K jajcu damo stopljeno maslo in ga z vilicami nekoliko stepemo. V stepeno jajce damo enako količino zdroba, kot je tehtalo naše jajce. Z vilicami dobro premešamo, pokrijemo in damo v hladilnik za 20 minut, da se zdrob napije in masa nekoliko strdi.

3Juho zavremo in z dvema žličkama iz mase oblikujemo knedlčke, ki jih dajemo v juho. Ko porabimo vso maso, juho pokrijemo in ob vretju kuhamo 10 minut.

Nasvet

Knedlčke oblikujemo z majhnimi žličkami zato, ker precej narastejo. Tudi če maslo izpustimo, ne bo nič narobe, knedlčki bodo vseeno uspeli, le okus je z maslom nekoliko boljši.

Pri pripravi zdrobovih žličnikov je pomembno upoštevati nekaj nasvetov:

  1. Pravilna razmerja sestavin: Upoštevajte pravilna razmerja med zdrobom in tekočino, da dobite ustrezno gostoto testa.
  2. Pravilna konsistenca testa: Testo naj bo dovolj gosto, da se lahko oblikuje v žličnike, vendar ne preveč trdo, da bodo žličniki sočni in nežni.
  3. Pravilno kuhanje: Ko spustite žličnike v vrelo vodo, naj jih ne bo preveč, drugače se lahko sprimejo.
  4. Pravilna temperatura vode: Voda naj vre, vendar ne premočno, da se žličniki ne razkuhajo ali razpadejo. Ne puščajte jih v vreli vodi predolgo.

Če te zanima …

… kako izboljšati recept za zdrobove žličnike:

Dodatek zelišč in začimb: Dodajte sesekljana sveža zelišča, kot so peteršilj, drobnjak, timijan ali origano, za dodaten okus in aromo.

Uporaba juhe za več okusa: Namesto navadne vode uporabite juho (npr. zelenjavno ali piščančjo), da dobite bolj okusne in bogate žličnike.

Vključitev naribanega sira: Dodajte nariban parmezan, cheddar ali drugi sir po vaši izbiri za izboljšan okus in teksturo.

Dodatek zelenjave: Vmešajte v testo sesekljano zelenjavo, kot so korenje, bučke ali špinača, za dodatno prehransko vrednost in barvitost.

Uporaba mleka: Namesto vode uporabite mleko ali rastlinsko mleko za bolj kremast okus in mehkejšo teksturo.

Eksperimentiranje s začimbami: Dodajte ščepec muškatnega oreščka, cimeta ali druge začimbe za subtilen okus, ki se dobro ujema z zdrobom.

Dodatek oreščkov ali semen: Vmešajte nesoljene oreščke, kot so orehi ali pinjole, za hrustljavost in dodaten okus.

Uporaba kakovostnega zdroba: Izberite visokokakovosten zdrob, kar bo vplivalo na teksturo in okus žličnikov.

Drobtine ali krušne drobtine: Dodajte malo drobtin ali krušnih drobtin, da dobite bolj kompaktno in manj lepljivo testo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad