Zdrobovi žličniki z jajcem

Znam svetuje

Rahli in okusni zdrobovi žličniki z jajcem oziroma grisovi knedlčki v goveji juhi vam bodo po tem receptu vedno uspeli. Okus knedlčkov iz grisa je nevtralen, z rahlo orehastim pridihom od grisa. Zaradi svojega nevtralnega okusa se lepo ujema z različnimi juhami in omakami, ki jih spremljajo. Recept nam da približno 10 knedlčkov.

Zdrobovi žličniki z jajcem in njihova uporaba

Zdrobovi žličniki z jajcem oziroma knedlčki iz grisa so vsestranska jed, ki se odlično poda k različnim jedem. Tu je nekaj načinov, kako jih lahko uporabite:

  1. Kot priloga k juham: Tradicionalno so zdrobovi žličniki odlična priloga k različnim juham. Dodajte jih v juho (na primer piščančjo ali govejo juho) in uživajte v okusu in teksturi.
  2. Z omakami: Knedlčke iz grisa lahko uporabite tudi z različnimi omakami, kot so paradižnikova, golaževa ali smetanova omaka. Postrezite jih kot dodatek, da absorbirajo okuse omake.
  3. S popečeno zelenjavo: Skupaj s popečeno zelenjavo, kot so bučke, korenje, paprika ali brokoli, predstavljajo odlično in enostavno vegetarijansko jed.
  4. S sirom: Zmešajte jih s stopljenim sirom in dodajte zelišča po okusu, nato oblikujte knedlčke in jih popecite. Tako dobite okusne in dekorativne sirove knedlčke.
  5. S kislim zeljem: Zdrobove žličnike lahko postrežete tudi s kislim zeljem ali repki. Kombinacija kislega zelja in nežnih knedlčkov je odlična.
  6. Z mesom: Postrezite jih kot prilogo k različnim mesnim jedem, kot so pečenke, golaži ali ocvrte mesne kroglice.
  7. S sadjem: Zdrobove žličnike lahko pripravite tudi sladke. Postrezite jih s sadjem, kot so jagode, maline ali jabolka, in potresite s sladkorjem ter cimetom.

Prehranska vrednost zdrobovih žličnikov z jajcem

Približna prehranska vrednost za eno porcijo (četrtina celotnega recepta):

  • Energijska vrednost: Približno 150-200 kcal
  • Beljakovine: Približno 3-5 g
  • Maščobe: Približno 5-7 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 20-25 g
  • Vlaknine: Približno 1-2 g
  • Sladkorji: Približno 1-2 g

Zdrobovi žličniki z jajcem ponujajo uravnoteženo prehransko vrednost z zmerno energijsko vrednostjo ter ravnotežjem med beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati. Bogati so s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, ki zagotavljajo energijo, ter vsebujejo zmerno količino beljakovin in maščob.

Sestavine za zdrobove žličnike z jajcem

  • 1 jajce
  • pšenični zdrob – gris
  • maslo (približno 15 g)

Postopek

1Maslo stopimo in pazimo, da ne bo vroče. Na kuhinjsko tehnico damo skledico in tehnico resetiramo. V skledico razbijemo jajce in ga stehtamo.

2K jajcu damo stopljeno maslo in ga z vilicami nekoliko stepemo. V stepeno jajce damo enako količino zdroba, kot je tehtalo naše jajce. Z vilicami dobro premešamo, pokrijemo in damo v hladilnik za 20 minut, da se zdrob napije in masa nekoliko strdi.

3Juho zavremo in z dvema žličkama iz mase oblikujemo knedlčke, ki jih dajemo v juho. Ko porabimo vso maso, juho pokrijemo in ob vretju kuhamo 10 minut.

Nasvet

Knedlčke oblikujemo z majhnimi žličkami zato, ker precej narastejo. Tudi če maslo izpustimo, ne bo nič narobe, knedlčki bodo vseeno uspeli, le okus je z maslom nekoliko boljši.

Pri pripravi zdrobovih žličnikov je pomembno upoštevati nekaj nasvetov:

  1. Pravilna razmerja sestavin: Upoštevajte pravilna razmerja med zdrobom in tekočino, da dobite ustrezno gostoto testa.
  2. Pravilna konsistenca testa: Testo naj bo dovolj gosto, da se lahko oblikuje v žličnike, vendar ne preveč trdo, da bodo žličniki sočni in nežni.
  3. Pravilno kuhanje: Ko spustite žličnike v vrelo vodo, naj jih ne bo preveč, drugače se lahko sprimejo.
  4. Pravilna temperatura vode: Voda naj vre, vendar ne premočno, da se žličniki ne razkuhajo ali razpadejo. Ne puščajte jih v vreli vodi predolgo.

Če te zanima …

… kako izboljšati recept za zdrobove žličnike:

Dodatek zelišč in začimb: Dodajte sesekljana sveža zelišča, kot so peteršilj, drobnjak, timijan ali origano, za dodaten okus in aromo.

Uporaba juhe za več okusa: Namesto navadne vode uporabite juho (npr. zelenjavno ali piščančjo), da dobite bolj okusne in bogate žličnike.

Vključitev naribanega sira: Dodajte nariban parmezan, cheddar ali drugi sir po vaši izbiri za izboljšan okus in teksturo.

Dodatek zelenjave: Vmešajte v testo sesekljano zelenjavo, kot so korenje, bučke ali špinača, za dodatno prehransko vrednost in barvitost.

Uporaba mleka: Namesto vode uporabite mleko ali rastlinsko mleko za bolj kremast okus in mehkejšo teksturo.

Eksperimentiranje s začimbami: Dodajte ščepec muškatnega oreščka, cimeta ali druge začimbe za subtilen okus, ki se dobro ujema z zdrobom.

Dodatek oreščkov ali semen: Vmešajte nesoljene oreščke, kot so orehi ali pinjole, za hrustljavost in dodaten okus.

Uporaba kakovostnega zdroba: Izberite visokokakovosten zdrob, kar bo vplivalo na teksturo in okus žličnikov.

Drobtine ali krušne drobtine: Dodajte malo drobtin ali krušnih drobtin, da dobite bolj kompaktno in manj lepljivo testo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite