Nekoliko drugačni, hitreje narejeni cmoki, pri katerih ni potrebno čakati, da se krompir skuha. Mi smo jih napolnili z jagodami, odlični pa so tudi z marelicami ali slivami.
Sestavine
- 16 jagod (lahko uporabimo zmrznjene)
Testo
- 500 g skute
- 6 žlic gresa
- 200 g moke
- 2 jajci
- sol
- drobtine
- maslo
- sladkor
Postopek
1V posodi zmešamo skuto, gres, jajci in malo soli. Z vilicami premešamo in počasi vmešavamo moko. Lahko je dodamo malo manj. Zmes pustimo počivati 20 minut, da se gres napije, zatem jo premešamo in po potrebi dodamo še malo moke.
2Jagode operemo in očistimo. Vzamemo košček testa, ga malo sploščimo z rokami, na sredino dodamo jagodo in dobro zapremo.
3Cmoke kuhamo v vreli vodi, dokler ne priplavajo na vrh in še dodatnih 15 minut.
4Drobtine popražimo na maslu, dodamo cmoke (enega po enega) in jih povaljamo v drobtinah. Zložimo jih na krožnik in po okusu posladkamo.