Obožujemo vonj svežih bezgovih cvetov, v času, ko ta cveti je bezgov čaj stalnica na naši mizi. Malo vroče vode, svežih cvetov in limona, če nam je prevroče, pa še nekaj kock ledu, dobra knjiga in ležalnik v senci, neprecenljivo.
Sestavine
- 1 liter vode
- 2 pesti svežih bezgovih cvetov
- 1 neškropljena limona
Postopek
1Bezgove cvetove nabiramo tam, kjer ni v bližini ceste, ali drugih onesnaževalcev. Nabiramo jih v lepem sončnem vremenu, vsaj tri dni po dežju. Cvetov ne peremo, jih pa temeljito pregledamo, ker imajo velikokrat uši. Porežemo jim debelejša stebla, da ostanejo samo cvetovi.
2Vodo zavremo, prelijemo čez cvetove in limonine olupke, pustimo stati 15 minut, precedimo in dodamo limonin sok.
3Čaj si lahko posladkamo z malo medu.
4Če nam je čaj všeč, si cvetove lahko posušimo in shranimo za čas, ko bezeg ne cveti. Sušimo jih v senci in shranimo v papirnati vrečki.