Priprava okusnega kosila ne bi smela biti zamudna naloga in ta recept za testenine z gobami zagotovo dokazuje, da lahko preproste sestavine ustvarijo izjemno okusno jed. Če ste ljubitelji gob, vas jeseni zagotovo kar požene v gozd na lov za temi okusnimi in zdravimi gozdnimi dobrotami. Ena od teh je tudi štorovka, odlično kosilo pa testenine s štorovkami.
Štorovk poznamo več vrst, pri nas rastejo predvsem sivorumene in črnomekinaste mraznice oziroma štorovke. So parazitske gobe, ki rastejo v šopih na štorih ter koreninah tako iglavcev kot listavcev. V sadovnjakih in gozdovih te parazitske gobe naredijo ogromno škodo.
Pri nabiranju pa moramo biti previdni, da jih ne zamenjamo za podobne gobe iz rodu kučmic, saj je med njimi smrtno strupena obrobljena kučmica.
Štorovka je pogojno užitna goba, surova je nekoliko strupena ali vsaj neužitna. Vsebuje beljakovinske toksine, ki pa se s prekuhavanjem uničijo.
Sestavine za testenine s štorovkami
- 300 g testenin (izberite svoje najljubše)
- 300 g štorovk – približno
- 1 čebula, sesekljana
- 2 stroka česna, nasekljana
- 300 ml paradižnikove omake
- 2 žlici oljčnega olja
- ščepec suhega timijana
- ščepec suhega origana
- sol
- poper
- parmezan za posipanje (po želji)
- sveže sesekljan peteršilj za okras
Postopek
1Štorovke očistimo, pri starejših uporabimo samo klobučke, ker so beti velikokrat žilavi, mlade pa uporabimo cele. Stresemo jih v vrelo vodo in kuhamo 10 minut, odcedimo in vodo v kateri so se kuhale zavržemo.
2V osoljeni vodi skuhamo testenine po navodilih z embalaže. Tu velja preprosto pravilo, za vsakih 100 g testenin en liter vode (plus en liter za lonec) in ena čajna žlička soli.
3Na srednje močnem ognju v ponvi segrejemo oljčno olje in na njem najprej pocvremo čebulo, ko ta postekleni, pa dodamo še česen, timijan in origano.
4Ko česen zadiši, v ponev stresene še kuhane in odcejene štorovke in kuhamo približno tri minute.
5Zalijemo s paradižnikovo omako, posolimo, popopramo in, ob stalnem mešanju, kuhamo še 5 minut.
6Odcedimo kuhane testenine in jih dodamo v omako z gobami. Dobro premešamo, da se testenine enakomerno prepojijo z omako.
7Postrežemo takoj, posujemo še s svežim, nasekljanim peteršiljem in parmezanom.
Nasvet
8Nekaj trikov, kako lahko izboljšate recept za testenine z gobami:
V omako lahko dodate sveže nasekljan paradižnik, papriko ali špinačo za dodatno barvitost in hranljivost.
Namesto suhih začimb lahko uporabite sveže baziliko, timijan, origano in peteršilj za intenzivnejši okus.
Dodajanje malo rdečega vina omaki lahko doda globino okusa in bogatost.
Za dodaten okus in teksturo lahko v omako dodate pinjole ali orehe.
Zamenjajte običajne testenine s polnozrnatimi, da dobite več vlaknin in hranilnih snovi.
Poskusite z različnimi vrstami gob, kot so lisičke ali jurčki, da obogatite okus jedi.
Za tiste, ki imajo radi pikantno, lahko dodate ščepec čilija.
Dodajte svežino z nekaj kapljicami limoninega soka tik pred postrežbo.