Kako naredim domači kvasec

Znam svetuje

Domači kvas je enostavno pripraviti in zahteva le nekaj osnovnih sestavin. Kvas je mikroorganizem, ki spodbuja vzhajanje testa pri peki kruha, peciva in drugih pekovskih izdelkov.

Sestavine za domači kvasec

  • 1 skodelica tople vode (približno 40-45 °C)
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 1/4 čajne žličke suhega kvasa ali 1 sveži kvasni zavitek (7 g)

Postopek

1Aktivacija kvasa: V manjši skodelici ali posodi zmešajte toplo vodo in sladkor. Poskrbite, da bo temperatura vode približno med 40-45 °C, saj je preveč vroča voda lahko škodljiva za kvas, prehladna pa kvasu ne omogoča aktivacije. Pustite, da se sladkor raztopi.

2Dodajanje kvasa: Če uporabljate suhi kvas, ga enakomerno potresite po vodi s sladkorjem in počakajte približno 5 minut, da se aktivira. Po 5 minutah se bo na površini začela pojavljati pena ali mehurčki, kar pomeni, da je kvas aktiven in pripravljen za uporabo. Če uporabljate sveži kvasni zavitek, ga enostavno raztopite v sladkani topli vodi in pustite stati približno 5 minut.

3Mešanje kvasa s testom: Pripravljeni kvas zdaj dodajte v testo, ki ga želite vzhajati. To je lahko testo za kruh, pico, pecivo ali kateri koli drugi pekovski izdelek, ki zahteva kvas.

4Vzhajanje testa: Po dodajanju kvasa temeljito premešajte testo. Nato pokrijte testo s čisto kuhinjsko krpo ali plastično folijo ter ga postavite na toplo mesto. Toplota bo spodbujala delovanje kvasa in omogočila, da testo vzhaja. Pustite testo vzhajati toliko časa, kot je navedeno v receptu za izbrani pekovski izdelek.

Opomba

Domači kvas lahko uporabite le za vzhajanje testa. Če želite kvas za druge namene, kot so fermentacija pijač ali izdelava kvasa za prihodnjo uporabo, boste potrebovali druge postopke in sestavine.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite