Matcha čaj

Znam svetuje

Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja, ki nam daje več energije in sposobnosti koncentracije kot drugi zeleni čaji. Matcha čaj nastane, ko liste čajevca po nabiranju posušijo in zmeljejo v fin prah. Posebnost je, da liste dva do tri tedne pred nabiranjem pokrijejo in ker rastejo v senci, proizvedejo velike količine hranljivega, zdravilnega klorofila.

Ker matcha vsebuje L-teanin, je sproščanje energije tega čaja bolj enakomerno, saj ima teanin spodbuden in hkrati pomirjujoč učinek. Matcha izboljša tudi reakcijski čas, pozornost in spomin. Je vir beljakovin, vitamina A in železa, vsebuje tudi vitamin C, selen, krom, cink in magnezij.

Matcha na telo deluje tudi razstrupljevalno, ima ogromno antioksidantov ter spodbuja metabolizem in porabo kalorij.

Priprava matcha čaja

Priprava matcha čaja je dokaj enostaven in hiter obred. Potrebujemo skodelico, metlico za matcha čaj – imenuje se chasen – in še čajno žličko.

Postopek

1Vodo zakuhamo in ohladimo na 80 stopinj Celzija.

2V skodelico damo približno 2 grama matcha čaja (1 čajna žlička) in ga prelijemo z vodo.

3Začnemo mešati v obliki črke M (cik-cak), da nastane gladka zmes vode in macha prahu. Matcha čaj se peni in mora biti brez grudic.

Matcha z mlekom

V skodelico damo 1 čajno žličko matche in prelijemo z 2 dl vročega mleka. Naj mleko nima več kot 80 stopinj Celzija. Mešamo, dokler se prah in mleko ne povežeta in nastane pena.

Če te zanima …

… na dan je priporočljivo, da zaužijemo do 3 skodelice matcha čaja, saj matcha vsebuje kofein.

… en odmerek matcha čaja v prahu je glede na hranilno vrednost enakovreden 10-im skodelicam običajno kuhanega zelenega čaja in vsebuje kar 137-krat več antioksidantov kot običajno kuhan zeleni čaj.

… sega zgodovina matcha čaja na Japonsko in v 12. stoletje, sama beseda matcha pa je sestavljena iz dveh japonskih besed: mat kot drgnenje ali barvanje in cha, kar pomeni čaj. 

… matcha prah lahko dodamo v sladice, smutije, mlečne napitke – domala kamorkoli.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite