Bruschette s pestom

Znam svetuje

Hitri prigrizki so lahko tudi zdravi, ne samo dobri. Kljuฤen je izbor sestavin, kot pri vsakem receptu italijanske kuhinje. Pa ลกe porabi se lahko kruh, ki ni veฤ ฤisto sveลพ, kar je tudi eno izmed vodil t.i. “cucine povere“.

Sestavine

  • nekaj rezin primerno proลพnega kruha, lahko tudi ne ฤisto sveลพega
  • pesto
  • mocarela
  • ekstra deviลกko oljฤno olje

Postopek

1Kruh, najbolje iz kislega testa, lahko pa tudi kruh, ki vam je ostal od preลกnjega dne, pomembno je, da je proลพne in luknjiฤaste teksture, nareลพete na poljubno velike, pribliลพno centimeter debele rezine. Opeฤete jih v opekaฤu za kruh (po domaฤe toasterju) ali v ne prevroฤi ponvi oz. ลพaru.

2Pazimo, da se kruh ne zapeฤe preveฤ, ko dobi dovolj barve in hrustljave skorje, ga umaknemo z grelne povrลกine in namaลพemo na eni strani s pestom. Pesto lahko uporabimo po svojem okusu, lahko tudi doma pripravljenega. Vrst pesta je lahko toliko, kot si ga zamislimo. Najbolj znan je recimo doma iz Ligurije, natanฤneje Genove. Poznamo pa tudi kalabrijskega ali pa siciljanskega, s paprikami oz. suhimi paradiลพniki. Pa o pestu kasneje, v kakem drugem prispevku.

3Na namazan kruh poloลพimo ลกe rezine mocarele in vrnemo kruhke nazaj na vroฤo ponev ali opekaฤ. Pomebno je, da sedaj ogrevamo tudi namazani del bruschette (beri: bruskette), vendar ne v neposrednem kontaktu z grelno povrลกino. Lahko pokrijemo ponev, ลพar ali opekaฤ nastavimo tako, da se le-ta ne dotika sira.

4Mocarela na kruhku se bo v nekaj minutah ogrela in stopila, prav tako se bo tudi kruh na spodnji strani do konca opekel, da bo postal znaฤilno hrustljav. Za piko na i na tanko poลกkropimo z nekaj kapljicami oljฤnega olja. Bruschette si privoลกฤimo ลกe tople, obrok lahko dopolnimo s kako osveลพilno okusno zaฤinjeno zelenjavno solato. Dober tek!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite