Hitri prigrizki so lahko tudi zdravi, ne samo dobri. Kljuฤen je izbor sestavin, kot pri vsakem receptu italijanske kuhinje. Pa ลกe porabi se lahko kruh, ki ni veฤ ฤisto sveลพ, kar je tudi eno izmed vodil t.i. “cucine povere“.
Sestavine
- nekaj rezin primerno proลพnega kruha, lahko tudi ne ฤisto sveลพega
- pesto
- mocarela
- ekstra deviลกko oljฤno olje
Postopek
1Kruh, najbolje iz kislega testa, lahko pa tudi kruh, ki vam je ostal od preลกnjega dne, pomembno je, da je proลพne in luknjiฤaste teksture, nareลพete na poljubno velike, pribliลพno centimeter debele rezine. Opeฤete jih v opekaฤu za kruh (po domaฤe toasterju) ali v ne prevroฤi ponvi oz. ลพaru.
2Pazimo, da se kruh ne zapeฤe preveฤ, ko dobi dovolj barve in hrustljave skorje, ga umaknemo z grelne povrลกine in namaลพemo na eni strani s pestom. Pesto lahko uporabimo po svojem okusu, lahko tudi doma pripravljenega. Vrst pesta je lahko toliko, kot si ga zamislimo. Najbolj znan je recimo doma iz Ligurije, natanฤneje Genove. Poznamo pa tudi kalabrijskega ali pa siciljanskega, s paprikami oz. suhimi paradiลพniki. Pa o pestu kasneje, v kakem drugem prispevku.
3Na namazan kruh poloลพimo ลกe rezine mocarele in vrnemo kruhke nazaj na vroฤo ponev ali opekaฤ. Pomebno je, da sedaj ogrevamo tudi namazani del bruschette (beri: bruskette), vendar ne v neposrednem kontaktu z grelno povrลกino. Lahko pokrijemo ponev, ลพar ali opekaฤ nastavimo tako, da se le-ta ne dotika sira.
4Mocarela na kruhku se bo v nekaj minutah ogrela in stopila, prav tako se bo tudi kruh na spodnji strani do konca opekel, da bo postal znaฤilno hrustljav. Za piko na i na tanko poลกkropimo z nekaj kapljicami oljฤnega olja. Bruschette si privoลกฤimo ลกe tople, obrok lahko dopolnimo s kako osveลพilno okusno zaฤinjeno zelenjavno solato. Dober tek!