Sirup iz bazilike

Znam svetuje

Osveลพujoฤa aroma v vsakem poลพirku: Sirup iz bazilike, izjemno enostaven recept, ki poskrbi za izrazito kombinacijo sveลพih bazilikinih listov in sladkega sirupa. Ta domaฤi sirup prinaลกa vonj po poletju in subtilno sveลพino v vaลกe najljubลกe napitke. Ne samo, da je priprava hitra, ampak tudi rezultat – oฤarljiv sirup z znaฤilno noto bazilike.

S tem receptom boste ustvarili okusno osnovo za koktajle, limonade ali pa ga preprosto dodali vodi za osveลพujoฤ napitek. Odkrijte ฤar bazilike v tekoฤi obliki z naลกim receptom za Sirup iz bazilike.

Sestavine za sirup iz bazilike

  • 150 g sveลพe bazilike
  • 1 kg sladkorja
  • 1 liter vode
  • 30 g citronske kisline
  • sok dveh limon

Postopek

1V posodi zavremo vodo s sladkorjem. Voda naj vre toliko ฤasa, da se sladkor popolnoma raztopi. Posodo umaknemo z ognja in vsebino ohladimo, dokler ni mlaฤna.

2Baziliko operemo in nareลพemo na trakove. Uporabimo liste, stebla in tudi cvetove, ฤe so ลกe na rastlini. Od stebla uporabimo samo mehke dele. Pripravljeno baziliko damo v posodo in prelijemo z mlaฤno sladkorno raztopino. Tako pustimo stati en dan.

3Nato sirup precedimo, dodamo ลกe citronko in limonin sok. Premeลกamo, da se citronka stopi in sirup iz bazilike prelijemo v ฤisto steklenico. Hranimo ga v hladnem in temnem prostoru.

Nasveti

Postreลพemo razredฤenega z vodo in dobro ohlajenega, lahko pa mu dodamo ลกe sveลพe stisnjen limonin ali limetin sok. 

Ali ste vedeli?


Bazilika je zeliลกฤe, ki je znano po svojem znaฤilnem okusu in aromi ter se pogosto uporablja v kulinariki in zdravilstvu. Tu je nekaj zanimivosti o baziliki:

Razliฤne sorte: Obstaja veฤ kot 60 razliฤnih vrst bazilike, ki se razlikujejo po okusu, barvi in vonju. Najbolj znane so sladka bazilika, limonska bazilika, in tajska bazilika.

Izvor imena: Beseda “bazilika” izvira iz grลกke besede “basilikรณn,” kar pomeni “kraljevsko.” To odraลพa spoลกtovanje in pomen, ki ga je bazilika imela v razliฤnih kulturah skozi zgodovino.

Kulturni pomen: Bazilika ima v mnogih kulturah simbolni pomen. Na primer, v Indiji velja za sveto rastlino in je povezana s hindujskim bogom Vishnujem.

Uporaba v kulinariki: Bazilika je kljuฤna sestavina v italijanski kuhinji, zlasti v pripravi testenin, omak, pestoja, in solat. Prav tako se uporablja v azijskih in sredozemskih kuhinjah.

Bogat vir antioksidantov: Bazilika vsebuje antioksidante, kot so flavonoidi in polifenoli, ki pomagajo zaลกฤititi celice pred prostimi radikali in oksidativnim stresom.

Eteriฤno olje bazilike: Eteriฤno olje bazilike se uporablja v aromaterapiji zaradi svojega pomirjujoฤega uฤinka. Vonj bazilike naj bi pomagal pri zmanjลกevanju stresa.

Zdravilne lastnosti: Bazilika je znana tudi po svojih potencialnih zdravilnih lastnostih, vkljuฤno s protivnetnimi, antibakterijskimi in antikarcinogenimi lastnostmi.

Gojenje v vrtu: Bazilika je priljubljena rastlina v vrtovih in loncih, saj je enostavna za gojenje. Najbolje uspeva na sonฤnih mestih.

Bazilika v verovanjih: V nekaterih kulturah so ljudje verjeli, da lahko bazilika odลพene zle duhove in prinese sreฤo. Prav tako je bila povezana s simboliko ljubezni.

Uporaba v slaลกฤicah: Poleg slanih jedi se bazilika vse pogosteje uporablja tudi v slaลกฤicah, kot so sorbeti, sladoledi in peciva, zaradi svoje sveลพe arome.

Zanimivosti o baziliki odraลพajo njen raznolik kulturni in kulinarฤni pomen ter ลกtevilne koristne lastnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite