Pita s koprivami in mlado čebulo

Morda vas zanima

Koprive imajo številne koristne sestavine, od mineralov ( kalcij, železo, kalij) in  vitaminov (A in C) do aminokislin, zato jih v kuhinji uporabljamo že zelo dolgo, bojda še iz antičnih časov. Bodimo pozorni, da koprive ne nabiramo v bližini prometnih cest ali drugih onesnaževalcev okolja. Nabiramo jih seveda z rokavicami. V piti, kot je naša, so čudovita, okusna spomladanska poslastica.

Sestavine

Krhko testo

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • sol
  • 1 jajce
  • 1 žlica hladne vode

Nadev

  • 150 g mladih vršičkov kopriv
  • 150 g sveže naribanega parmezana
  • 450 g pasirane skute
  • 40 g masla
  • 1 mlada čebula
  • 2 jajci
  • sok ene limone
  • sol in poper

Postopek

Iz sestavin zamesimo krhko testo, ga pokrijemo  in damo za pol ure v hladilnik.

1V hladno vodo stisnemo limonin sok in v njej operemo koprivine mlade liste. Dobro jih odcedimo in narežemo na trakove. Čebulo drobno nasekljamo, narežemo tudi zelene dele in pocvremo na maslu. Ko postekleni, dodamo koprive in dušimo 10 minut. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi.

2V skledi zmešamo jajci, parmezan in skuto. Začinimo s soljo in poprom in dobro premešamo. Na koncu dodamo še koprive s čebulo in zmešamo, da dobimo enotno zmes.

3Pečico segrejemo na 180°C. Pekač z visokim robom velikosti 23 cm obložimo s peki papirjem.

4Testo razvaljamo na velikost pekača plus 5 centimetrov za rob. Položimo ga v pekač, oblikujemo robove in večkrat prebodemo dno. Na testo damo izrezan krog peki papirja, potresemo s fižolom in pečemo 10-15 minut v ogreti pečici – slepa peka.

5Pečenega malo ohladimo, po njem razporedimo skutino maso, malo poravnamo in pečemo še 30 minut.

6Koprivino pito postrežemo toplo.   

Prejšnji članekŠkampi na buzaro
Naslednji članekRižota s koprivami
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -