Ocvrti koprivni listi

Znam svetuje

Ocvrti koprivni listi, ki jih lahko jemo tako sladke kot slane, so okusen prigrizek ali kar večerja. Koprive so polne vitaminov in to je odličen način, da v svojo prehrano vključite več zelenjave in jo priljubite tudi najmlajšim članom.

Pomlad je pravi čas za nabiranje kopriv.  Enostavno jih je prepoznati in rastejo v izobilju. Vendar je treba upoštevati nekaj stvari. Pri nabiranju kopriv nosite rokavice, saj ob dotiku pečejo. Izberite zgornje tri do štiri liste vsake rastline, tako bodo manj grenke.  

Kopriv ne nabirajte v bližini cest ali onesnaženih območij, saj rastline absorbirajo škodljiv dušik iz zemlje in zraka. Ne pozabite uporabiti rokavic in/ali škarij, ko nabirate koprive. 

Sestavine za ocvrte koprivne liste

  • 250 g mladih koprivnih  listov – približno
  • 125 g bele moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 200 ml mleka
  • 1 veliko jajce
  • 30 g stopljenega masla
  • olje za cvrtje

Postopek

1V veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Dodamo mleko, jajce in stopljeno maslo ter dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Testo mora biti nekoliko bolj gosto od tistega za palačinke. Testo pustimo počivati 20-30 minut, da moka nabrekne.

2Medtem na hitro blanširamo koprive. V velikem loncu zavremo vodo, dodamo oprane koprive in jih pustimo vreti 10 do 20 sekund. Koprive odcedimo in jih oplaknemo s hladno vodo. Stresemo jih na papirnato brisačko in dobro osušimo.

3V večjo ponev nalijemo olje za cvrtje, tega mora biti dovolj, da listi koprive plavajo v njem. Segrejemo ga do temperature približno 170°C, kar preverimo tako, da v olje pomočimo leseno kuhalnico, in ko se okoli nje začnejo delati mehurčki, je temperatura prava.

4Vsak vršiček oziroma list koprive potopimo v maso za palačinke in položimo v segreto olje.

5V ponev jih damo toliko, da se ne dotikajo med seboj, temveč lepo plavajo v njem.

6Cvremo približno 3 minute, dokler ne dobijo lepe, zlato rumene barve, nato liste obrnemo in cvremo 2 minuti še na drugi strani.

7Cvrte liste odlagamo na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje. Postrežemo jih takoj.

8Ocvrte koprivine liste lahko ponudimo s poljubno marmelado, odlična je brusnična ali marelična, prav tako jih lahko jemo s kakšno slano omako, recimo jogurtovo. Tako lahko z eno jedjo zadovoljimo več okusov, tiste ki imajo radi bolj sladko ali one, ki prisegajo na slane jedi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite