Jota s kislim zeljem in kranjsko klobaso

Znam svetuje

Zimska kulinarična tradicija nas pogosto popelje v toplo zavetje okusnih enolončnic, med katerimi izstopa jota s kislim zeljem in kranjsko klobaso.

Ta tradicionalna slovenska jed je pravo kulinarično potovanje, ki združuje bogat okus kranjske klobase, nežnost krompirja in korenja ter kiselkast pridih kislega zelja. Z aromatičnimi začimbami in dišečim česnom bo ta jed nedvomno pričarala vonj po domačnosti v vaši kuhinji.

Priprava te tradicionalne jote s kislim zeljem in kranjsko klobaso je pravzaprav potovanje nazaj v čas, ko so se družine zbirale okoli kuhinjskih miz, vonjale domačnost in okušale toplino skupnih obrokov. Z vsakim grižljajem se prepletejo zgodbe in okusi, ki oživijo spomine na tradicijo in toplino domačega okolja. Ta jed ni le preprost obrok, temveč tudi simbol skupnosti, druženja in prenosa okusov skozi generacije.

Sestavine za joto s kislim zeljem in kranjsko klobaso

  • 300 g kranjske klobase, narezane na kolute
  • 1 srednje veliko čebulo, sesekljano
  • 2 krompirja, olupljena in narezana na kocke
  • 1 kozarec kislega zelja, dobro odcejenega
  • 1 korenček, olupljen in narezan na kolute
  • 1 lovorov list
  • 1 strok česna, nasekljan
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 1 žlička kumine
  • sol
  • poper
  • 1 liter goveje jušne osnove
  • kisla smetana za postrežbo
  • sveža peteršilj ali drobnjak za okrasitev

Postopek

1 V veliki lonec na malo olja prepražite kranjsko klobaso, dokler ne postane zlato rjava. Dodajte sesekljano čebulo in kuhajte, dokler čebula ne postane steklasta.

2 Dodajte narezan krompir, korenček in česen. Kuhajte nekaj minut, dokler zelenjava ne začne mehčati.

3 Dodajte kislo zelje in kumino ter dobro premešajte. Kuhajte še nekaj minut, da se arome dobro prepletejo.

4 Zalijte z govejo jušno osnovo in dodajte lovorov list. Privedite do vrenja, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte na nizkem ognju, dokler se krompir in korenje ne skuhata.

5 Pred serviranjem odstranite lovorov list. Poskusite in po potrebi dodajte sol ter poper. Postrezite toplo, okrašeno s kislo smetano in svežimi zelišči.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite