Ribezova marmelada z jabolki

Znam svetuje

Ribezova marmelada z jabolki je za nas zmagovalka med marmeladami. Ravno prav sladka in ravno prav kisla, da jo lahko uporabimo praktično povsod.

Obstaja več razlogov, zakaj se rdeči ribez uporablja za pripravo marmelade:

 1. Okus: Rdeči ribez ima značilen sladko-kiselkast okus, ki ga mnogi cenijo. Ko je rdeči ribez kuhan in predelan v marmelado, se ta okus še okrepi, kar daje marmeladi intenziven in osvežujoč okus.
 2. Naravna gostota: Rdeči ribez vsebuje naravno pektin, snov, ki pomaga zgostiti marmelado. Pektin je prisoten v večjem obsegu v nezrelih ribezovih jagodah. Ko se jagode skuhajo, pektin sprosti in pomaga ustvariti gostejšo teksturo marmelade.
 3. Barva: Rdeči ribez ima živahno rdečo barvo, ki je privlačna in estetsko privlačna za marmelado. Barva marmelade iz rdečega ribeza je lahko intenzivna in lepo obarvana.
 4. Hranilna vrednost: Rdeči ribez je bogat z vitamini C, A, K in E ter antioksidanti. Pri pripravi marmelade se nekaj hranilnih snovi ohrani, kar lahko prispeva k prehranski vrednosti marmelade.
 5. Vsestranskost: Marmelada iz rdečega ribeza je vsestranska in jo je mogoče uporabiti na različne načine. Poleg klasične uporabe na kruhu ali toastu se marmelada iz rdečega ribeza pogosto uporablja tudi pri peki, pri pripravi sladic, tort, palačink in drugih slastnih jedi.

Pri pripravi marmelade iz rdečega ribeza je pomembno tudi kombiniranje sladkorja in kislosti ribezovih jagod, da se doseže uravnotežen okus. Sladkor pomaga tudi pri konzerviranju marmelade, da se podaljša njena obstojnost.

Vse te lastnosti rdečega ribeza naredijo marmelado iz rdečega ribeza priljubljeno izbiro za mnoge ljudi, ki uživajo v sladkih namazih in dodatkih k različnim jedem.

Rdeči ribez (Ribes rubrum L.) nenazadnje vsebuje številne zdravilne sestavine, ki imajo koristne učinke na naše telo:

 1. Vitamin C: Rdeči ribez je bogat vir vitamina C, ki je močan antioksidant. Vitamin C krepi imunski sistem, spodbuja tvorbo kolagena, ščiti celice pred poškodbami in pripomore k absorpciji železa.
 2. Antocianini: Rdeči ribez vsebuje visoko koncentracijo antocianinov, ki jim rdeče barve jagode tudi dolgujejo. Antocianini imajo protivnetne lastnosti, ščitijo celice pred oksidativnim stresom in so povezani z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca in ožilja.
 3. Flavonoidi: Rdeči ribez je bogat tudi s flavonoidi, kot so kvercetin, kvercitrin in rutin. Flavonoidi so močni antioksidanti, ki imajo protivnetne lastnosti in ščitijo celice pred poškodbami.
 4. Prehranske vlaknine: Rdeči ribez vsebuje tudi prehranske vlaknine, ki so pomembne za prebavni sistem. Vlaknine prispevajo k zdravemu prebavi, uravnavajo raven sladkorja v krvi in ​​pomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teže.
 5. Kalij: Rdeči ribez vsebuje tudi kalij, ki je pomemben mineral za uravnavanje krvnega tlaka in delovanje srca.

Sestavine za ribezovo marmelado

 • 1 kg rdečega ribeza
 • 400 g sladkorja
 • 2 večji jabolki
 • 1 limona

Postopek

1Ribez nežno operemo pod tekočo vodo, damo v večji lonec in vanj stisnemo limono. Vse skupaj premešamo in pustimo, da počiva čez noč.

2Naslednji dan ribez v isti tekočini kuhamo približno 15 minut, potep pa ga odstavimo z ognja in s paličnim mešalnikom spasiramo.

3Postavimo ga nazaj na ogenj ter dodamo sladkor in jabolka. Dodajamo postopoma in vmes mešamo.

4Ko smo dodali vse sestavine in se jabolka zmehčajo in razpustijo, vse skupaj še enkrat dobro spasiramo.

5Marmelado kuhamo, dokler ne postane čvrsta.

6S še vročo marmelado napolnimo čiste, sterilizirane kozarce za vlaganje in jih dobro zapremo. Kozarce obrnemo na glavo in jih pokrijemo, da se počasi ohlajajo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite