Peresniki s pekočo paradižnikovo omako – penne all’arrabbiata

Morda vas zanima

- Oglas -

Arrabbiata je še ena enostavna italijanska omaka, tipična predvsem v Rimu, razširjene pa po celotni deželi Lazio. Beseda arrabbiata (iz besede arrabbiare) bi v prevodu pomenila jezna (jeziti se). Omaka je dobila tako ime zaradi svoje pikantnosti. Ko jemo pekočo hrano, lahko postanemo rdeči v obraz, tako kot takrat ko smo jezni.

V tradicionalnem receptu se omako naredi iz pelatov, čilijev, česna, peteršilja in sira pecorino zraven pa se skuha peresnike – penne.

Sestavine

  • 200 g testenine
  • 250 g svežega paradižnika – pelatov (lahko pelati iz konzerve)
  • 2 stroka česna
  • manjši šopek peteršilja
  • trd ovčji sir – pecorino romano
  • 2 sveža ali suha čilija
  • sol
  • oljčno olje

Postopek

1Če uporabljamo sveže pelate, jih olupimo in narežemo na kocke (za lažje lupljenje jih za minutko pomočimo v vrelo vodo). Če uporabimo vložene, jih odcedimo in narežemo.

2Česen in čili narežemo na manjše koščke in ju v ponvi na malo oljčnega olja popražimo. Količino čilija prilagodimo okusu in mu odstranimo semena. Pražimo kakšno minuto in pazimo, da se nam ne zažgeta. Dodamo narezane pelate, solimo in kuhamo približno 10–15 minut, da se omaka nekoliko zgosti. Vmes večkrat premešamo.

3Testenine skuhamo v vreli, soljeni vodi, jih odcedimo in pretresemo v ponev k omaki. Dobro premešamo, potresemo s svežim nasekljanim peteršiljem in naribanim sirom pecorino ter postrežemo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -