Ta tradicionalna ribezova torta z meringo je sicer klasična, ampak brezčasna sladica, idealna, če se želite malo razvajati.
Sestavine
Testo
- 200 g moke
- 100 g sladkorja
- 1 ščepec soli
- 1 rumenjak
- 3 žlice kisle smetane
- 75 g hladnega masla
Nadev
- 750 g ribeza
- 6 beljakov
- 300 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 200 g olupljenih, mletih mandljev
Postopek
1Moko presejmo na delovno površino, na sredi naredimo jamico. Vanjo damo sladkor, rumenjak, sol in kislo smetano, maslo narežemo na obod. Zgnetemo gladko testo. Pokritega damo za 20 minut v hladilnik.
2Pečico ogrejemo na 200 °C, pekač namastimo z maslom. 2/3 testa razvaljamo na velikost pekača (premera 26 cm), večkrat ga prebodemo z vilicami in pečemo v srednji legi 10 minut, da se zlato-rumeno zapeče. Pustimo, da se malo ohladi.
3Ribez operemo in odstranimo peclje. Položimo ga na papirnato brisačo, da se osuši.
4Beljake penasto stepamo, postopoma dodajamo sladkor in vaniljev sladkor tako dolgo, da nastane trd sneg z svilnato sijočo površino. V sneg vmešamo še mlete mandlje. V skledi zmešamo ribez s preostalim sladkorjem.
5Temperaturo v pečici znižamo na 175°C. Iz preostalega testa oblikujemo tri centimetre visok rob, pred tem seveda obod pekača dobro premažemo z maslom.
6Na tortno dno razporedimo ribez s sladkorjem, na ribez pa namažemo stepene beljake. Površino pogladimo.
7Pečemo v srednji legi 30-35 minut. Ribezovo torto ohladimo, okrasimo s svežim ribezom in narežemo.