Vsestranska, hitro pripravljena omaka, ki jo največkrat naredimo, ko delamo lazanjo. Uporabimo pa jo lahko tudi za musako, gratinirane testenine ali zelenjavo, sirovo omako in mnoge druge jedi.
Sestavine
- 50 g masla
- 50 g moke
- 7 dcl mleka
- sol
- muškatni orešček
- poper
Postopek
1V ponvi ali kozici s premazom proti prijemanju raztopimo maslo. Dodamo moko in jo z metlico mešamo, da se vsa prepoji z maslom in se znebimo grudic.
2Mleko segrejemo, saj se nam bo tako v bešamelu naredilo manj grudic. Med nenehnim mešanjem ga počasi prilivamo zmesi iz moke in masla. Solimo, popramo in obvezno dodamo tudi nariban muškatni orešček.
3Na zmerni temperaturi kuhamo še nekaj minut, da se bešamel zgosti.
Nasvet
4Za bešamel omako vedno uporabimo enako količino moke in masla, količino mleka pa prilagajamo željeni gostoti.