Meta doda bezgovemu sirupi nekoliko oster okus, več kot jo damo, bolj bo intenziven. Za začetek si naredite manjšo količino, da vidite, če vam okus ustreza.
Sestavine
- 1 l vode
- 10 bezgovih cvetov
- 3 vejic melise
- 1 neškropljena limona
- 50 g citronke
- 700 g sladkorja
Postopek
1V večji lonec damo vodo, sladkor in citronko. Pristavimo na ogenj in ob stalnem mešanju segrevamo toliko časa, da se sladkor stopi, pri tem pa vode ne zavremo. Odstavimo in pustimo, da se sladka tekočina ohladi.
2Bezgove cvetove nabiramo tam, kjer ni v bližini ceste, ali drugih onesnaževalcev. Nabiramo jih v lepem sončnem vremenu, vsaj tri dni po dežju. Cvetov ne peremo, jih pa temeljito pregledamo, ker imajo velikokrat uši. Porežemo jim debelejša stebla, da ostanejo samo cvetovi.
3Očiščene bezgove cvetove prelijemo z ohlajeno sladko vodo. Primešamo še metine lističe. Na vrh pa naložimo kolute limone. Pustimo stati od en dan.
4Naslednji dan sok precedimo in nalijemo v čiste steklenice. Dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.
5Ponudimo mešanega z vodo in kockami ledu.