Bezgov sirup z meto

Znam svetuje

Ko pride pomlad, narava začne pokazati svoje čudovite darove v obliki cvetočih bezgov. Prav ta čas je popoln za pripravo okusnega bezgovega sirupa, ki nas bo skozi vroče poletne mesece osveževal s svojo edinstveno aromo. Bezgov sirup je priljubljen v mnogih kulturah, odličen pa je tudi za pripravo različnih pijač, sladic in celo kot preliv za sladoled.

Ampak kaj, če bi to tradicionalno recepturo malo spremenili? Dodajanje mete bezgovemu sirupu prinese svež in poživljajoč okus, ki je kot nalašč za tople poletne dni. Meta in bezeg sta naravni kombinaciji, saj meta s svojo osvežujočo aromo odlično dopolnjuje sladko-kiselkast okus bezga.

Priprava bezgovega sirupa z meto ni samo enostavna, temveč je tudi izjemno zadovoljivo opravilo, saj z njim lahko ustvarjamo lastne naravne pijače. Brez umetnih dodatkov, brez preveč sladkorja – le naravni okusi, ki jih ponuja mati narava.

Sestavine za bezgov sirup z meto

  • 1 l vode
  • 10 bezgovih cvetov
  • 3 vejic melise
  • 1 neškropljena limona
  • 50 g citronke
  • 700  g sladkorja

Postopek

1V večji lonec damo vodo, sladkor in citronko. Pristavimo na ogenj in ob stalnem mešanju segrevamo toliko časa, da se sladkor stopi, pri tem pa vode ne zavremo. Odstavimo in pustimo, da se sladka tekočina ohladi.

2Bezgove cvetove nabiramo tam, kjer ni v bližini ceste, ali drugih onesnaževalcev. Nabiramo jih v lepem sončnem vremenu, vsaj tri dni po dežju. Cvetov ne peremo, jih pa temeljito pregledamo, ker imajo velikokrat uši. Porežemo jim debelejša stebla, da ostanejo samo cvetovi.

3Očiščene bezgove cvetove prelijemo z ohlajeno sladko vodo. Primešamo še metine lističe. Na vrh pa  naložimo kolute limone. Pustimo stati od en dan.

4Naslednji dan sok precedimo in nalijemo v čiste steklenice. Dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.

5Ponudimo mešanega z vodo in kockami ledu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite