Hobotnica izpod peke

Morda vas zanima

Za pripravo te jedi bomo potrebovali sač ali črepnjo in precej žerjavice. Lahko delamo na prostem ali v kaminu, če ga imamo. Najboljša je seveda sveža hobotnica, ki jo preko noči zamrznemo. Najprej pripravimo žerjavico – kuriti začnemo vsaj eno uro pred pričetkom peke.

Sestavine

  • 2 manjši hobotnici, približno 1 kg vsaka (ali ena večja)
  • 1,5 kg krompirja
  • 2 čebuli
  • 1/2 kg korenčka
  • 3 stroki česna
  • 2,5 dl olivnega olja
  • 1,5 dl belega vina
  • šopek svežega peteršilja
  • sol
  • poper

Priprava

1Hobotnici odmrznemo, črepnjo postavimo na žerjavico, vanjo vlijemo deciliter olja in, ko se segreje, na njem popečemo hobotnico z vseh strani. Pečemo nekaj minut, da spremeni barvo in spusti vodo.

2Krompir olupimo in zrežemo na četrtine, korenje ostrgamo in narežemo, čebulo olupimo in narežemo na četrtine. V črepnjo dodamo vso zelenjavo, ki jo pred tem malo posolimo in popopramo, dobro premešamo in prelijemo z decilitrom olja. Hobotnici prestavimo na vrh zelenjave, pokrijemo črepnjo, zakrijemo z žerjavico in pečemo 30 minut.

3Po 30 minutah odkrijemo, preverimo, koliko je tekočine – če je imamo preveč, je malo odlijemo. Hobotnici obrnemo. Česen olupimo, peteršilj nasekljamo, pomešamo z belim vinom, dodamo še malo oljčnega olja, solimo po potrebi, prelijemo, pokrijemo in pečemo še 30 minut.

4Po 20 minutah preverimo, če je dovolj tekočine, da se hobotnica ne zažge.

5Po 30 minutah bo hobotnica gotova. Če je ostalo preveč tekočine, pečemo še 10 minut z odkritim sačem, da povre odvečna tekočina.

Prejšnji članekOrehov liker
Naslednji članekKlapavice na buzaro
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -