Svinjska mrežna pečenka

Morda vas zanima

- Oglas -

Med slovenske klasike zagotovo sodi telečja ali svinjska pečenka, pripravljena za nedeljsko kosilo, in moramo priznati, da to ni slaba tradicija. Svinjska mrežna pečenka je ena od teh nedeljskih možnosti, njena lastnost pa je, da ostane sočna. Pri dodajanju začimb ostanite kreativni, naš predlog pa je opisan spodaj.

Sestavine

  • 1 kg svinjskega stegna
  • 1 svinjska mrežica (dobite pri mesarju)
  • 6 strokov česna
  • 4 rezine neškropljene limone
  • nekaj kolobarjev ostrganega korenčka
  • 2 vejici rožmarina
  • 2 vejici timijana
  • 2 vejici peteršilja
  • sol in poper po okusu
  • 2 žlici oljčnega olja

Postopek

1Meso vzamemo iz hladilnika eno uro preden ga bomo pekli, temeljito speremo pod hladno vodo in obrišemo s papirnato brisačko

2Pečico predgrejemo na 180°C. Na vsaki strani v meso z ostrim nožem zarežemo tri zareze in vanje vstavimo olupljene česnove stroke. Enakomerno ga natremo z mešanico soli in popra.

3Na desko položimo svinjsko mrežico in nanjo razporedimo 2 večja koluta limone, polovico  korenčka ter po eno vejico rožmarina, timijana in peteršilja. Na svinjsko mrežico položimo meso, nanj razporedimo preostale začimbe, limono in korenček in ga zavijemo v mrežico.

4Manjši pekač – najboljše je, če je podobne velikosti kot pečenka – namastimo z malo oljčnega olja in nanj položimo pečenko, jo pokrijemo in pečemo 60 minut. Po tem času pekač odkrijemo in pečemo še 30 minut, vmes pa meso večkrat prelijemo s sokom, ki ga z žlico poberemo z dna pekača. Pečico ugasnemo, meso spet pokrijemo z aluminijevo folijo in počakamo 15 minut, da se sokovi v notranjosti lepo porazdelijo.

Prejšnji članekMasleni piškoti
Naslednji članekHladna kumarična juha
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -